Avebe: hoogste prestatieprijs ooit

Avebe heeft een goed financieel jaar achter de rug. Met 78,41 euro per ton geleverde aardappelen betaalde het zetmeelconcern over het boekjaar 2014-2015 de hoogste prestatieprijs ooit aan zijn leden.

Han ReindsenVorig jaar betaalde het aardappelzetmeelconcern nog 75,07 euro per ton aan de aardappeltelers. In seizoen 2012-2013 ging het om 77,36 euro per ton, tot dan toe de hoogste prestatieprijs.
In de prestatieprijs komen het aardappelgeld dat aan de leden wordt betaald en het nettoresultaat samen. Het is daarmee de belangrijkste financiële indicator voor Avebe.
Het financiële resultaat van de coöperatie is ook hoger dan vorig jaar. In het afgelopen boekjaar werd een resultaat van 11,8 miljoen euro geboekt. In het jaar 2013-2014 was dat nog 8,3 miljoen euro.
De omzet van het zetmeelconcern daalde van 580 miljoen euro naar bijna 560 miljoen euro. Het gemiddelde ruime volume aardappelzetmeel zorgde voor druk op de prijs van natief zetmeel.

Strategie Avebe

Avebe werkt aan de vergroting van haar positie in de markt voor hoogwaardige toepassingen van aardappelzetmeel en -eiwit. Deze strategie begint zijn vruchten af te werpen. In 2018 moet een aantal concrete doelen zijn behaald.
‘We zijn nu halverwege de periode en zijn een aardig eind op weg, maar we zijn er nog niet’, zegt Avebe-topman Bert Jansen. ‘De komende jaren moeten nog grote stappen worden gezet.’
Van de prestatieprijs is circa 93 procent direct uitbetaald aan de 2.500 leden. In de ledenraad van 16 december stelt Avebe voor een nabetaling te doen van 1,75 euro per ton aardappelen op volgeleverde aandelen, totaal 4,35 miljoen euro.
Het teeltjaar 2014 kenmerkte zich door uitersten. In een deel van het Avebe-werkgebied waren de omstandigheden optimaal en werd een bovengemiddelde zetmeelopbrengst per hectare gerealiseerd. In andere delen van het werkgebied was er veel neerslag in het voorjaar. In die gebieden was er een duidelijk lagere opbrengst per hectare.

Weer

 • Woensdag
  9° / -3°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  50 %
 • Vrijdag
  9° / 3°
  20 %
Meer weer