Floriade katalysator Buitenvaart

De ondertekening van de intentieverklaring tussen glastuinders, gemeente Almere, Alliander en Rabobank was woensdag in Almere het startpunt van de vereniging Buitenvaart Duurzaam. Met de Floriade 2022 als katalysator.

Die goede vooruitzichten zijn er niet altijd geweest. In 2009 werd Buitenvaart als kassengebied bijna afgeschreven. De crisis hing lang als het zwaard van Damocles boven enkele bedrijven in Buitenvaart. Een aantal ging onderuit, maar volgens Hans Goudriaan, glastuinder en voorzitter van LTO Noord Glaskracht afdeling Almere, zijn op één bedrijf na, alle kassen weer bezet.
Goudriaan is ook bestuurder van de vereniging Buitenvaart Duurzaam, die nu meelift met een energie- en gebiedsplan. 'Dat laatste is vooral belangrijk richting Floriade. Het gaat daarbij om de aansluiting van het kassengebied op de plannen voor bijvoorbeeld Nationaal Park Oostvaardersplassen, dat door recreatieve voorzieningen als een fietspad veel publiek moet trekken', legt Goudriaan uit.
De glastuinder teelt rozen voor de nichemarkt. Buitenvaart Almere, met 80 hectare glas, stond voorheen bekend als een kolonie van rozenkwekers, van wie veel zijn overgestapt op de lelieteelt. Daartussen is ook een biologische groenteteler actief, die zich richt zich op de verkoop aan inwoners van Almere.

Energie

Nieuwe energie maakt deel uit van het gedachtegoed van Buitenvaart Duurzaam, naast de al geplande gebiedsontwikkeling. Voorzitter Dick van der Slot van Buitenvaart Duurzaam vindt dat het bij deze tijd past. 'De wereld verandert en andere vormen van energie dan gas en elektra horen daarbij. Het gaat niet alleen om de huidige generatie, maar vooral om de jongeren, de ondernemers van de toekomst.' Hij is ervan overtuigd dat de vereniging de energiedoelstellingen gaat waarmaken. 'De tijd is er rijp voor.' Van der Slot was voorheen teler van snijbloemen, maar heeft nu in Almere een goedlopend hoveniersbedrijf.
De Floriade in 2022 wordt door Buitenvaart Duurzaam gezien als een mooi richtpunt. 'Het is daarom nu al nuttig om plannen voor duurzaamheid en een meer aantrekkelijk gebied voor te bereiden', zegt Van der Slot. Daarnaast is er echter nog een stip aan de horizon, die van het warmtenet, benadrukt Goudriaan. Een stip die niet eens zover weg ligt. Het gaat daarbij om het benutten van het warmtenet, waarbij de ondernemers elkaars warmteoverschotten en warmtetekorten kunnen compenseren.
Goudriaan: 'We kunnen gaan shoppen bij bedrijven op het industrieterrein. Ook ligt er een warmtenet van Diemen naar Almere via de Markerwaard. Daar willen wij graag van meeprofiteren. Het is een concreet plan dat we in 2017 al hopen te realiseren. Aardgas is eindig, de aanvoer van nu ligt aan de Groningers en Poetin. Wij zoeken daarom bewust een nieuwe weg. Ook windenergie willen we nadrukkelijk betrekken in de toekomstvisie.'
De Floriade is de volgende stip aan de horizon. Goudriaan: 'In de verkennende fase, waarvoor de partners Alliander, Rabobank en de gemeente geld, kennis en menskracht investeren, wordt naast het warmtenet gekeken naar duurzame energiebronnen als aardwarmte en biomassa van Staatsbosbeheer. Maar we moeten ons wel realiseren dat wij daarbij de focus niet alleen op de Floriade richten. Wij willen ook na de Floriade ons brood verdienen.'
Het is de bedoeling dat het publiek dat in de toekomst naar de Oostvaardersplassen trekt, door de tuinders van bloemen en groente worden voorzien. 'Wij moeten kijken hoe we daar als ondernemers iets mee kunnen. Producten aan particulieren verkopen en bedrijven openstellen. De tuinder van biologische groenten doet dat al. We willen nieuwe verdienmodellen onderzoeken in het besef dat het nog lang niet overal hosanna is, maar in de overtuiging dat we wel vooruit willen en het goede verhaal willen vertellen. Verduurzaming van de productie is daarbij voor ons ondernemers een drijfveer. Uiteindelijk moeten de vernieuwingen de kassen rendabeler en toekomstproof maken.'

Verkoop aan huis

De veiling blijkt in het recente verleden niet alleen zaligmakend voor de ondernemers en is vaak een onzekere fluctuerende handel gebleken. Ook daar worden oplossingen voor bedacht. 'Een ervan is de directe verkoop aan huis zonder tussenpersoon aan consumenten die geïnteresseerd zijn in de speciale bloemenproducten en ook biologische groenten', legt Van der Slot uit.
Dat vergt volgens Goudriaan wel flexibiliteit bij de telers, die voorheen alleen maar gewend waren aan verkoop via de veiling. 'De bloemen meteen aan de consument verkopen moet hier en daar nog wennen, maar als je de klant leert kennen, werkt het stimulerend en leidt het tot wederzijds respect.'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer