Poëtische aardappel doet het goed

Het project poëtische aardappel van de Stichting De Bildste Aardappelweken in samenwerking met Agrico en groothandelaar Greydanus verloopt succesvol. De partijen willen het volgend jaar grootser aanpakken.

Po%C3%ABtische+aardappel+doet+het+goed
© NVT

Dit jaar werden Friese gedichten samen met Sante-pootgoed uit Het Bildt verscheept naar Malta. Op Malta zetten de boeren het pootgoed uit waarna de helft van de opbrengst als consumptie-aardappel werd verscheept naar Leeuwarden, inclusief Maltese gedichten.

Aardappelgroothandel Greydanus in Heerenveen liet de aardappelen verpakken in jutezakjes van 2 kilo, waarna het werd verkocht in supermarkten.

Verpest

Greydanus is positief over het project. 'Wij merkten dat de bijzonderheid van de aardappel eraf was . Waar in de jaren negentig mensen speciaal wachten op de eerste nieuwe aardappelen, is dat nu verpest doordat ze bijna jaarrond nieuwe aardappelen kunt krijgen.

'De een is nog vroeger dan de ander, dat gaat ten koste van smaak en kwaliteit, maar grootwinkelbedrijven zien dat niet', geeft verkoper Tjalke Stoelwinder van het bedrijf de reden voor deelname aan het project aan.

Culturele hoofdstad

Het project is een onderdeel van Leeuwarden/Valletta 2018. De Friese en Maltese hoofdstad zijn in 2018 culturele hoofdsteden van Europa.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Noord

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer