Luchtwasser+op+open+melkveestal+%28video%29
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Luchtwasser op open melkveestal (video)

Een melkveestal met een luchtwasser is al bijzonder. Extra apart wordt het wanneer deze aan drie kanten open is. Gisteren was er een open dag bij de vrijloopstal van Arjan Geenen en Janneke Suij in Bladel. Deze stal heeft een proefstalstatus rond ammoniak.

De meeste stallen met een luchtwasser zijn afgesloten. Zo wordt alle stallucht afgezogen, waarbij die lucht door de wasser gaat. Voor rundveestallen is dit lastig en niet wenselijk.

En ook onnodig, stelt Bram den Hollander van IDV-Advies, die het bedrijf begeleidt: 'Ammoniak wordt gevormd op de plek waar mest en urine bij elkaar komen. Op de grond. Hier willen we van daaruit die ammoniak via de bodem afzuigen.'

Nieuwe Oogst TV

Geenen heeft een vrijloopstal, voorzien van houtsnippers en een toplaag van houtkrullen. Onder de buffer van houtsnippers liggen bakken die de onderste stalluchtlaag afzuigen. De afgezogen lucht wordt vervolgens door de luchtwasser gereinigd.

Afstemmen

De koeien lopen sinds november in deze stal. Op dit moment wordt hard gewerkt aan het finetunen van de benodigde luchtafvoer: dit is onder meer afhankelijk van de temperatuur.

Geenen is wel tevreden over de vrijloopstal. 'De koeien doen het goed en blijven mooi schoon.' Hij trekt op zes dagen per week de bodem open voor een goede beluchting en menging van de toplaag. In de winter voegt hij extra krullen toe. Eén keer per jaar wordt de toplaag afgevoerd.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  23° / 13°
  50 %
 • Zondag
  27° / 15°
  30 %
 • Maandag
  28° / 15°
  50 %
Meer weer