LTO+en+NVV%3A+actie+varkenshouderij
Nieuws
© nieuwe oogst

LTO en NVV: actie varkenshouderij

Leden van LTO-vakgroep Varkenshouderij en de NVV beginnen op 3 september met acties. Aanvankelijk zijn die publieksvriendelijk, maar de actiedruk wordt in de komende weken eventueel verder opgevoerd.

Beide partijen vinden de uitkomst van het gesprek met staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) afgelopen woensdag niet voldoende en willen actie gaan voeren.

De leden hebben in meerderheid aangegeven te willen beginnen met een publieksvriendelijke actie. Ze voeren de actiedruk op als er op korte termijn geen oplossingen komen voor de schrijnende financiële situatie in de varkenshouderij.

Den Haag

De eerste actie willen zij houden op donderdag 3 september voor het Tweede Kamergebouw op het Plein in Den Haag. De actie is voorafgaand aan het Algemeen Overleg (AO) Landbouw, waar Dijksma haar inzet voor de extra Landbouwraad op 7 september in Brussel zal bespreken met de Tweede Kamer.

Weggeven

Het thema van de actie is ‘Als de boer toch niks verdient, dan geven ze het liever gratis weg.’ De precieze invulling wordt, in afwachting van een inmiddels aangevraagde vergunning, momenteel met de leden besproken.

Doel van deze actie is de Kamerleden te overtuigen van de noodzaak van steun op korte termijn in de vorm van lastenverlichting, zoals het verlagen van de keuringskosten, voor de varkenshouders die momenteel zwaar onder de kostprijs produceren.

19 cent

Varkenshouders zijn, als gevolg van alle extra eisen die Nederland legt boven op de al zeer strenge Europese eisen op het gebied van milieu en dierenwelzijn, 19 cent per kilo varkensvlees duurder uit dan hun Europese collega’s.

LTO en NVV pleiten dan ook voor een Europees gelijk speelveld. Dat wil zeggen dat alle varkenshouders in Europa aan dezelfde wetten en regels voldoen. De leden geven aan dat lastenverlichting nu nodig is en rekenen er dan ook op dat de Tweede Kamer hen hierin steunt.

Persoonlijk beroep

'Met de actie op 3 september doen zij een persoonlijk beroep op de politiek', aldus waarnemend voorzitter Eric Douma van LTO Varkenshouderij en NVV-voorzitter Ingrid Jansen.

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  15° / 9°
  50 %
Meer weer