'Niet tornen aan afspraken over reiniging'

LTO-vakgroep Varkenshouderij en de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) zijn teleurgesteld over uitspraken van veehandelaren over hygiëne.

%27Niet+tornen+aan+afspraken+over+reiniging%27
© Johan Robbertsen

LTO en de NVV willen niet tornen aan de afspraken die zijn gemaakt over reinigen en ontsmetten van veewagens op varkensbedrijven.

De belangenorganisaties reageren hiermee op uitspraken van veehandelaren in de pers dat de varkenshouderij dit niet belangrijk zou vinden.

Dierziekten

‘Zij wekken onterecht de suggestie dat de varkenshouderij de regels niet belangrijk vindt', zeggen voorzitter Eric Douma van LTO-vakgroep Varkenshouderij en voorzitter Ingrid Jansen van de NVV. 'Terwijl juist afspraken zijn gemaakt om hier verder mee aan de slag te gaan.'

'Wij hebben dit juist zeer hoog in het vaandel staan vanwege het risico op verspreiding van besmettelijke dierziekten.’

IKB Varken

LTO en de NVV hebben in een eerder stadium ook ingestemd met aanscherping van voorschriften in IKB Varken over reinigen en ontsmetten. Uit de controle blijkt echter dat de praktische invulling hiervan lastig is.

‘Daarom hebben wij als primaire sector de afspraak gemaakt om sámen met de handelaren te inventariseren of het mogelijk is om te komen tot praktische alternatieven.’

Transporteurs

Uitgangspunt blijft dat varkenshouders de voorzieningen op orde hebben, zodat de transporteurs hun wagens snel en goed kunnen reinigen en ontsmetten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  32° / 17°
  0 %
 • Zondag
  32° / 18°
  10 %
 • Maandag
  28° / 20°
  55 %
Meer weer