Plan Friese koolstofbank

Leeuwarden - Provincie Fryslân wil een regionale koolstofbank opzetten voor het terugdringen van CO2 in veenweidegebieden. LTO Noord Fryslân vindt dat er eerst gedegen proeven gerealiseerd moeten worden om te kijken of het haalbaar is.

Via de regionale koolstofbank kunnen koolfstofrechten gecertificeerd en verhandeld worden door het vernatten van veenweidegebieden. Met het CO2-emissiecompensatiesysteem kunnen boeren in de Veenweiden een vergoeding krijgen voor het toepassen van hogere waterpeilen, wat de CO2-uitstoot vermindert, stelt de Friese Milieu Federatie.
De FMF wil binnenkort starten met proeven in het Bûtenfjild en het Zuidlaardermeer.
‘Ik ben heel benieuwd hoe ze zich dit voorstellen’, reageert voorzitter Geart Kooistra van LTO Noord Fryslân op het plan. ‘Van groot belang is dat we de factor economie niet uit het oog verliezen.’
Ook de Noardlike Fryske Wâlden die in de pilot samen wil werken met de Friese Milieu Federatie, vindt dat het project niet zonder verdienmodel kan. ‘Het moet rendement voor de veehouderij opleveren, anders is er geen prikkel’, geeft voorzitter Attje Meekma aan.

Lisdodde

Naast een regionale koolstofbank bekijkt provincie Fryslân de mogelijkheden voor de natte teelt van lisdodde in het veenweidegebied en de teelt van veenmos.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 8°
    20 %
Meer weer