LTO Nederland steunt koers Hogan

LTO Nederland steunt de koers die de Europese landbouwcommissaris Phil Hogan vaart als het gaat om een sterkere export, vereenvoudiging van het GLB en minder administratieve lasten voor boeren en tuinders.

Mike Schellart
‘Hij is vrij offensief. Dat bevalt ons wel’, reageert LTO-voorzitter Albert Jan Maat op de korte speech die Hogan maandag hield tijdens de Brusselse Landbouwborrel, die dit maal was georganiseerd door Europarlementariër Jan Huitema (VVD).
Hogan pleitte onder meer voor een sterkere exportpositie van de land- en tuinbouw. De EU heeft 111 miljoen euro beschikbaar om nieuwe markten aan te boren en de vraag naar Europese landbouwproducten binnen en buiten de EU te stimuleren.
De discussie over TTIP, het mogelijke handelsverdrag tussen EU en VS, heeft opnieuw aandacht gevestigd op de verschillen tussen productienormen in en buiten de EU. Europese boeren hebben veelal te maken met zwaardere eisen, bijvoorbeeld op het terrein van dierenwelzijn.
‘Hogan gaf daarbij aan dat de Europese standaard overeind moet blijven’, zegt Maat. ‘Er moeten immers wel gelijke spelregels zijn.’
Ander speerpunt van Hogan blijft een eenvoudiger GLB. Hij verwacht daarbij goed te kunnen samenwerken met Nederland, volgend jaar voorzitter van de EU. ‘Hij gaf aan dat er iets aan de mededinging moet gebeuren. Dat willen wij ook’, aldus Maat.
Ook vindt Hogan de administratieve lasten van de boeren nog te hoog. Hij zei zo’n 800 pagina’s met suggesties voor verbetering te hebben ontvangen. ‘We gaan nu kijken welke we daarvan kunnen uitvoeren.’

Natura 2000

De bijeenkomst werd bijgewoond door 25 boeren van de LTO Noord-afdeling Noordenveld (Drenthe). Vicevoorzitter Wim Barkhuis kaartte het Natura 2000-beleid aan bij Hogan. De landbouwcommissaris antwoordde dat problemen omtrent Natura-gebieden vooral een zaak van de lidstaten zelf zijn.
‘Daar heeft hij een punt’, stelt Maat. ‘De planologische schaduwwerking op agrarische bedrijven in Nederland is groot, zeker vergeleken met andere landen.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer