‘Fitte koeien voor goede uiergezondheid’

Een laag celgetal is voor Edwin en Marieke Keuper-Van Hal uit Netterden geen toevalstreffer. Het bedrijf heeft al jaren een uitzonderlijk laag celgetal.

‘We hebben wel eens meegemaakt dat de BSK hoger was dan het tankcelgetal. Dat werd toen beloond met een taart’, vertelt Edwin Keuper.
De droogstand krijgt veel aandacht van de melkveehouder. ‘Als een koe gemakkelijk afkalft en weer fit opstart, zorgt dat ook voor weinig vervolgproblemen. We houden de droge koeien al jaren binnen omdat we dan beter zicht hebben op wat krijgen.’ Het hooi voor de droge koeien komt van speciaal daarvoor geselecteerde en ingezaaide percelen.
Ongeveer een kwart van de melkkoeien wordt nog met antibiotica drooggezet. Keuper deed ruim dertien jaar geleden mee aan een proef met de uierinjector OrbeSeal en is er nooit meer mee gestopt.
‘Ik denk dat OrbeSeal meer bescherming biedt dan antibiotica omdat die aan het eind van de droogstand zijn uitgewerkt, terwijl de slotgaten dan alweer wat opengaan. De koe loopt dan zonder bescherming rond en is kwetsbaar voor infecties.’ Bovendien heeft preventief behandelen in zijn ogen weinig zin omdat een gezonde koe daar niets aan heeft. ‘Er valt dan niets te genezen. Ik werk daarom liever met een teatsealer.’
Gezonde koeien met veel weerstand, daar draait het in zijn ogen om. Om dat te bereiken, is goed voeren belangrijk. ‘Het gaat er vooral om wat je voor de koeien gooit, niet hoe. Wij mengen niet, maar hebben een Weelink-voerhek en geven de koeien zelf de keuze uit mais of kuilgras. Dat werkt prima’, vindt Keuper.
‘Ik ben iemand van het optimaliseren. De productiestijging van het bedrijf is voor een belangrijk deel gerealiseerd door productieverhoging van de koeien. Daarmee valt meer te halen dan dat je koeien erbij neemt.’
Edwin en Marieke Keuper zijn voorgedragen voor nominatie door Roy Berentsen van ForFarmers en Fieke van Genugten van dierenartspraktijk Doetinchem-Zeddam.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer