Dak Actie: geld terug bij dakrenovatie

Stimuleringsmaatregel ‘Asbest eraf, zonnepanelen erop’ is al in acht provincies verlengd. De overige vier provincies bekijken of de regeling verlengd kan worden. Dat is goed nieuws voor wie bezig gaat met de asbestsanering. Via LTO Ledenvoordeel is er nog een extra voordeel te verkrijgen middels LTO’s Dak Actie. Gerrit-Jan en José Veelers uit Hengevelde (O) vertellen over hun ervaring.

Ilona van HarsselaarIn de geitenstal zijn zowel Eternit Ecolor-golfplaten als Kingspan Selthaan® Megaplus-isolatieplaten toegepast. Deze materialen zijn speciaal voor de agrarische sector ontwikkeld. De isolatie heeft de aannemer achteraf onder de gording en de golfplaten aangebracht. Hierdoor ontstaat een natuurlijke luchtstroom richting de opendakconstructie, wat zorgt voor een gezond binnenklimaat.
De stal is voorzien van 1.300 vierkante meter isolatieplaten van 40 millimeter dik. Door het lichte gewicht zijn ze ideaal om onder Eternit Ecolor-golfplaten aan te brengen. Ook zorgen deze isolatieplaten voor een hoge lichtopbrengst, zijn ze bestand tegen logen en zuren en zorgen ze voor energiebesparing.

Hittestress

De geïntegreerde skybox biedt uitzicht op de geiten. In de zomer kan de stal tot op het maaiveldniveau open. ‘Geiten zijn gevoelig voor grote temperatuurverschillen en warmere zomers. Deze hittestress heeft invloed op de melkproductie, die juist in de zomer piekt. Voor het welzijn van de dieren hebben we besloten te isoleren. De mooie heldere stucco afwerking aan de zichtzijde, de brandvertragendheid en de betaalbaarheid waren bepalend voor onze keuze.’
‘Het mooie van de Dak Actie is dat je je eigen aannemer kiest en zelf onderhandelt over de aanneemsom’, zegt Veelers. ‘Natuurlijk wel met de beschikbare producten die via de Dak Actie worden aangeboden. Uiteindelijk krijg je over de aangeschafte nieuwe producten van Eternit en Kingspan 35 cent per vierkante meter per product via LTO Ledenvoordeel terug.’

Brabant en Zeeland

De provincies Zeeland en Noord-Brabant hebben onlangs nog de subsidieregeling verlengd om asbestplaten van schuren en stallen te halen en er zonnepanelen voor in de plaats leggen.
Voor de regeling is in Zeeland 400.000 euro beschikbaar. Agrariërs krijgen maximaal 15.000 euro subsidie toegekend. Voorwaarde is dat tenminste 250 vierkante meter asbest wordt gesaneerd en dat er voor 5 kilowatt aan zonnepanelen wordt gemonteerd. De regeling is verlengd tot en met 2016.
Provincie Noord-Brabant beoogt met de hernieuwde openstelling van de subsidieregeling ‘Asbest eraf, zonnepaneel erop’ de komende twee jaar ruim vijftig voetbalvelden aan asbest te verwijderen. Voor Noord-Brabant is ruim 3 miljoen euro beschikbaar.
De landelijke doelstelling is om 4 miljoen vierkante meter aan asbest te saneren. Hiervoor hebben het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de land- en tuinbouworganisaties en de provincies een convenant gesloten.
Landelijk is inmiddels 1,74 miljoen vierkante meter gesaneerd.

Hoe werkt LTO’s Dak Actie?

In alle gevallen geldt:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer