'Vergroening GLB moet meer nut hebben'

De LTO-vakgroep Akkerbouw wil meer flexibiliteit bij de invulling van de vergroening in het kader van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB).

%27Vergroening+GLB+moet+meer+nut+hebben%27
© Nieuwe Oogst

‘We moeten het inzaaien van vanggewassen zo invullen dat het er ook toe doet’, zegt vakgroepvoorzitter Jaap Haanstra.

Door de overmatige regenval verliepen de oogstwerkzaamheden dit jaar moeizaam. Haanstra heeft daardoor veel narigheid gezien bij het inzaaien van vangewassen.

Haanstra: ‘Je zag mensen dit najaar aan het knoeien bij het inzaaien van de vanggewassen, dit om de vergroeningspremie binnen te halen. In de eerste twee weken van oktober een groenbemester inzaaien en tien weken later onderploegen, heeft niets met goede landbouwpraktijk te maken.’

Opties bespreken

Komend winterseizoen wil de vakgroep Akkerbouw met de LTO-leden enkele mogelijke opties bespreken die de narigheid van dit jaar kunnen voorkomen.

Een mogelijkheid is het rekening courant-systeem: wie het ene jaar bijvoorbeeld 2 procent meer vanggewassen zaait, mag het andere jaar 2 procent minder zaaien.

Tijdens de vakgroepvergadering kwam nog een tweede optie ter sprake: 3 procent van de vergroeningspremie inhouden en dit geld gebruiken om elders bloemrijke randen aan te leggen.

Het geeft een gedeeltelijke ‘vrijstelling’ van de vergroeningsverplichting. Voor deze optie zouden boeren vrijwillig kunnen kiezen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer