Aandeel duurzaam AGF stijgt 4 procent

De bestedingen aan duurzame aardappelen, groenten en fruit door Nederlandse consumenten stegen afgelopen jaar naar 292 miljoen euro.

Aandeel+duurzaam+AGF+stijgt+4+procent
© Nieuwe Oogst

Dat is een groei van 4 procent ten opzichte van 2013, blijkt uit de Monitor Duurzaam Voedsel van LEI Wageningen UR. Het marktaandeel duurzaam in de totale productgroep AGF steeg van 5 naar 6 procent.

Voor duurzaam brood, granen, koek en gebak komen de bestedingen in 2014 volgens de monitor op 104 miljoen euro. Dat betekent een groei van 11 procent en een marktaandeel van 3 procent.

Supermarkten

Voor duurzaam AGF blijven de supermarkten de belangrijkste verkoopkanaal met in 2014 een jaaromzet van 224 miljoen euro.

Daarvan wordt 108 miljoen euro besteed aan vers fruit, 74 miljoen euro aan verse groenten en 14 miljoen euro aan duurzame aardappelen en aardappelproducten. De resterende 28 miljoen euro besteden consumenten in supermarkten aan duurzame conserven.

Biologische teelt

Ruim de helft van de duurzaam aangeboden AGF-producten in de supermarkten zijn biologisch geteeld. De overige duurzame bestedingen betreffen producten met keurmerken als Milieukeur, Fair Trade en Rainforest Alliance.

Van de duurzame graanproducten wordt ongeveer 40 procent verkocht in de supermarkten. Hiervan is iets minder dan de helft afkomstig van biologische teeltbedrijven.

2,6 miljard euro

LEI Wageningen UR stelt in de Monitor Duurzaam Voedsel 2014 vast dat in totaal in alle gemeten verkoopkanalen voor 2,6 miljard euro aan duurzame voedingsmiddelen zijn verkocht. Dat is 18 procent meer dan in 2013.

Het totale marktaandeel van duurzaam voedsel is 7 procent. De totale omzet van biologische voedingsproducten was vorig jaar 957 miljoen euro.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  4° / 2°
  40 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  75 %
Meer weer