%27In+stapjes+uitbreiden+wordt+de+trend%27
Nieuws
© Nieuwe Oogst

'In stapjes uitbreiden wordt de trend'

Als gevolg van de fosfaatrechten zijn boeren bij hun bouwplannen een stuk voorzichtiger geworden. Boeren die nog nieuw willen bouwen, zullen dat waarschijnlijk in kleine stapjes doen, voorspellen deskundigen.

Volgens Joost Overbeek, directeur Rombou, zullen melkveehouders met bouwplannen de komende jaren in etappes gaan groeien. ‘We zien dat echt als een trend.'

Uitbreiden

De afgelopen jaren hebben veel boeren grote stallen gebouwd. 'Ze waren van plan om ongebreideld door te groeien. Met de komst van de fosfaatrechten zullen melkveehouders nu voorzichtiger zijn', aldus Overbeek.

'Dat betekent dat ze meer in stapjes zullen uitbreiden.’

Geen verdubbelingen

Hij heeft het dan niet over stappen van tien melkkoeien. Afhankelijk van de bedrijfsgrootte praat Overbeek over stappen van 50 tot 100 koeien.

‘Waar een veehouder tot voor kort het aantal koeien verdubbelde, groeit hij nu in stappen van bijvoorbeeld dertig procent naar die verdubbeling.’

Vergunningen

Wiebren van Stralen, beleidsadviseur bij LTO-Nederland, geeft melkveehouders die in stappen willen bouwen de tip om een goede planning te maken. Waar wil de veehouder over vijf jaar staan? En in welke stappen wil hij daar naar toe werken?

‘Als je zelf weet wat je wilt kun je elk stapje met maatwerk invullen. Dat geldt ook bij de vergunningsaanvraag. Overleg goed met alle partijen en vraag wat zij per stapje van jou verwachten. Bespreek hoe je tussentijdse wijzigingen kunt doorvoeren.’

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  17° / 8°
  20 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  10 %
 • Zondag
  14° / 13°
  90 %
Meer weer