Versnelde+vergunning+melkveehouder+Liessel
Nieuws
© Noord-Brabant

Versnelde vergunning melkveehouder Liessel

Een melkveebedrijf uit Liessel wordt door provincie Noord-Brabant versneld aan de benodigde NB-wetvergunning geholpen. Het bedrijf dreigde onevenredig nadeel te ondervinden van de Brabantse PAS-beleidsregel, stelt de provincie.

Gedeputeerde Staten passen daarom voor het eerst de ‘hardheidsclausule’ toe: een uitzondering op de regel. Het bedrijf blijft daardoor een tijdrovende en dure administratieve procedure voor een Natuurbeschermingswetvergunning bespaard.

Het gaat om een bedrijf waarvoor de provincie al in 2011 toestemming had gegeven om uit te breiden. De Natuurbeschermingswetvergunning die de provincie hiervoor verleende, werd echter in 2013 om procedurele redenen vernietigd door de Raad van State.

Nieuwe aanvraag

Na de inwerkingtreding van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) op 1 juli diende het bedrijf een nieuwe aanvraag in. Die wordt nu dus versneld afgehandeld.

In heel Noord-Brabant zijn op grond van de PAS sinds 1 juli ongeveer 230 aanvragen voor ontwikkelingsruimte ingediend. Daarvan zijn er inmiddels ongeveer honderd in ontwerp beschikt. Er zijn nog geen vergunningen geweigerd.

Ontwikkelingsruimte

Dat betekent dat al diverse bedrijven van de door de PAS beschikbaar gekomen ontwikkelingsruimte gebruik hebben kunnen maken.

Verder zijn bij de provincie ongeveer tweehonderd meldingen gedaan door ondernemers die uitbreiden/vernieuwen met slechts een geringe toename van stikstofuitstoot (<1 mol) tot gevolg. Zij hebben geen Natuurbeschermingswetvergunning nodig.

Weer

 • Zondag
  22° / 14°
  20 %
 • Maandag
  18° / 15°
  60 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  20 %
Meer weer