Utrecht handhaaft rustgebieden voor ganzen

Gedeputeerde Staten van Utrecht houden vast aan de drie gebieden in de provincie waar overwinterende ganzen niet mogen worden verjaagd.

Het betreft de Natura 2000-gebieden Nederrijn en Oostelijke Vechtplassen en de Lopikerwaard. De gebieden bieden rust- en foerageerplaats voor de grauwe gans en kolgans in de periode van 1 november tot 1 april. Voor de brandgans is dat tot 1 mei.

Als perceeleigenaren in de rustperiode schade van de winterganzen ondervinden, wordt 100 procent van de getaxeerde schade vergoed. De begrenzing van de rustgebieden is tot stand gekomen in overleg met LTO Noord.

Aanvulling

Deze vergoeding wordt aangevuld met een toeslag van 50 euro per schadehectare per bedrijf. Voor de brandgans komt daar nog eens 16,66 euro op omdat de beperking daar langer geldt..

Onder voorwaarden is jacht, beheer en schadebestrijding toegestaan waarbij altijd de foerageerfunctie van het gebied voor de winterganzen voorop dient te staan. Dit geldt ook voor reguliere agrarische activiteiten.

Beperkingen

Voor percelen die gelegen zijn aan de rand van of binnen Natura 2000-gebieden kunnen aanvullende beperkingen gelden. Hiervoor dient contact opgenomen te worden met de provincie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer