Abemec en Fendt vijftig jaar samen

De import van Fendt voor de zuidelijke provincies werd bijna vijftig jaar geleden ondergebracht bij de divisie AB van Cehave in Veghel. Voor het huidige Abemec (AB Mechanisatie) reden voor een jubileumshow.

Hendrik Begeman
De CHV had destijds verschillende afdelingen, waaronder de Agrarische Bedrijfsbenodigdheden, kortweg divisie AB. Via deze afdeling werden landbouwbenodigdheden verkocht, waaronder trekkers zoals Ritscher, Oliver en Same.
De import van Fendt kwam in 1964 bij De Vor in Achterveld, die het noordelijke deel van ons land bestreek. In 1966 werd de CHV importeur voor de zuidelijke provincies.
De naam Abemec kwam pas later in beeld, vertellen directeur Hans Quint en productmanager Frank Bax. In die jaren hield AB zich vooral bezig met artikelen waarvoor service geen grote rol speelde. 'In die zin is er veel veranderd', zegt Bax.
Bax weet dat de eerste zendingen Fendt-trekkers per spoor binnenkwamen. Van de eerste lading tuimelden er een paar van de wagon en waren niet meer geschikt voor de verkoop. Dit werd de eerste Fendt-onderdelenvoorraad. Samen hebben divisie AB en Abemec ruim negenduizend Fendt-trekkers aan de man gebracht.
Met het voortschrijden van de techniek werd een goede service steeds belangrijker. Daarom werd AB in 1996 omgevormd tot Abemec en ging zij zich volledig concentreren op de professionele mechanisatie. Sinds 1 januari 2014 is Abemec voor 51 procent eigendom van Agrifirm en voor 49 procent van de Zuid-Duitse coöperatie en Fendt-dealer BayWa.
Quint: 'Op dit moment hebben we in ons werkgebied een marktaandeel van 20 procent. Dat komt mede door dat we veel trekkers verkopen aan loonwerkers. Dat heeft zijn uitstraling naar hun klanten.'
Het dealernetwerk van Abemec bestaat uit achttien eigen vestigingen. Dat zorgt volgens Quint en Bax voor korte lijnen en één beleid naar de buitenwereld.
Als belangrijke wapenfeiten van Fendt noemt het tweetal dat het trekkermerk de eerste was met een geveerde vooras en een elektronische hefinrichting. En natuurlijk de komst van de Vario-transmissie in 1996. Deze heeft snel zijn intrede gemaakt en daarna schakelde Fendt volledig over op de Vario.
De jongste innovatie van Fendt is de 500 pk Fendt Vario 1050. Deze komt na de Agritechnica als Nederlandse primeur naar de jubileumshow van Abemec. De show is van 20 tot en met 22 november in Veghel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer