Aujeszky+bij+wild+zwijn+in+Saksen%2DAnhalt
Nieuws
© NVT

Aujeszky bij wild zwijn in Saksen-Anhalt

Bij een wild varken, geschoten in de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt, zijn antistoffen tegen de ziekte van Aujeszky aangetroffen, zo werd deze week bekend.

In 2014 werden bij wilde varkens in Beieren en de regio Oost-Holstein antistoffen tegen de ziekte van Aujeszky gevonden.

Dat waren de eerste gevallen in vijftien jaar. Duitsland heeft net als Nederland al jaren de artikel 10-status als het gaat om de ziekte van Aujeszky.

Bedreiging

Om na te gaan of wilde zwijnen een bedreiging vormen voor de professionele varkenshouderij in Nederland, worden in opdracht van het ministerie van Economische Zaken de wilde zwijnenpopulaties op de Veluwe en in Limburg onderzocht op afweerstoffen tegen KVP, AVP, ziekte van Aujeszky en trichinen.

Ook zwijnen die in nulstandgebieden zijn afgeschoten, worden onderzocht. Dit gebeurt door bloedmonsters te verzamelen van afgeschoten wilde zwijnen. Jaarlijks betreft dit ruim vierhonderd monsters.

Ziekteverschijnselen

Aujeszky kan buiten het varken niet lang overleven. Het virus wordt geïnactiveerd door de meeste ontsmettingsmiddelen, direct zonlicht en droogte. Het virus kan wel lang overleven in het varken en in varkensproducten.

Ook andere diersoorten zijn gevoelig voor de ziekte van Aujeszky: runderen, schapen, geiten, honden, katten, nertsen, muizen en ratten kunnen na infectie ziekteverschijnselen vertonen.

Jeuk

Het opvallendste verschijnsel bij deze diersoorten is hevige jeuk, waarna bijna altijd sterfte volgt. Paarden en pluimvee zijn nauwelijks gevoelig voor de ziekte.

Bij varkens zijn de verschijnselen: niet vreten, koorts, hoesten, verwerpen, geboorte van gemummificeerde en dode biggen.

Weer

 • Woensdag
  18° / 12°
  30 %
 • Donderdag
  15° / 13°
  80 %
 • Vrijdag
  15° / 8°
  60 %
Meer weer