16%2C1+miljoen+euro+inzake+Aujeszky%2Dclaim
© Frans Mulder

16,1 miljoen euro inzake Aujeszky-claim

Het gezamenlijk geleden nadeel van NVV-leden in de zogeheten Aujeszky-zaak van het voormalige Landbouwschap bedraagt 16,1 miljoen euro. Dat concludeert het onafhankelijke onderzoeksbureau RBB Economics in het eindrapport.

De NVV en vijf individuele varkenshouders spanden in 1999 een civiele procedure aan tegen het voormalig Landbouwschap. Ze wilden terugbetaling van de heffingen afdwingen die in de jaren negentig zijn betaald voor de verplichte inenting ter bestrijding van de Ziekte van Aujeszky.

De heffingen betroffen door het Landbouwschap vastgestelde tarieven waartegen de inentingen werden verricht.

Terugbetaling

In de Aujeszky-zaak heeft het Hof in 2009 geoordeeld dat er recht bestaat op gedeeltelijke terugbetaling van de heffing. Het betreft dat deel van de heffing dat boven het bedrag boven gaat dat de varkenshouder zou zijn overeengekomen als hij vrij had kunnen onderhandelen met de veearts over de prijs van de inenting.

Onderzoeksbureau RBB heeft in haar eindrapportage het schadebedrag vastgesteld op 16,1 miljoen euro. Dat wordt gefinancierd uit het resterend vermogen van het Landbouwschap. De Sociaal Economische Raad beheert dat.

Gelijkheidsprincipe

Op dit moment lopen nog twee andere juridische procedures. De een betreft een procedure van de NVV over de termijn waarover rente wordt betaald. De andere procedure heeft LTO Nederland in 2002 aangespannen. LTO Nederland maakt aanspraak op het gelijkheidsprincipe.

Begin 2013 wordt een uitspraak in deze zaak verwacht. Pas nadat er een uitspraak in deze zaken is gedaan, is duidelijk wie in welke mate aanspraak kan maken op de nalatenschap van het Landbouwschap. Bovendien wordt dan duidelijk wanneer de uitbetaling kan plaatsvinden.

3000 leden en oud-leden

‘Een mooi kerstcadeautje’, reageert Frank Donkers op de eindrapportage. De 16 miljoen euro wordt verdeeld onder leden en oud leden. Krap 3000 met elkaar, zegt Donkers. Met de procedure over de renteperiode is nog eens een bedrag van 9 miljoen euro gemoeid.

• Klik voor meer achtergrondinformatie op bijgesloten pdf

Weer

 • Woensdag
  18° / 12°
  30 %
 • Donderdag
  15° / 13°
  80 %
 • Vrijdag
  15° / 8°
  60 %
Meer weer