Arbitragecommissie+wijst+Aujeszky%2Dclaim+LTO+af
© Marcel Bekken

Arbitragecommissie wijst Aujeszky-claim LTO af

De eis van LTO Nederland om in de Aujeszky-procedure het gelijkheidsbeginsel toe te passen, is door een onafhankelijke Arbitragecommissie afgewezen.

Dat houdt in dat niet alle varkenshouders in aanmerking komen voor terugbetaling, meldt LTO-vakgroep Varkenshouderij. Die zegt 'zeer teleurgesteld' te zijn over deze uitspraak.

'Uit bestuurlijk oogpunt blijft het onterecht dat alleen (voormalige) NVV-leden in aanmerking komen voor terugbetaling', zegt vakgroepvoorzitter Maarten Rooijakkers.

Collectieve afspraken

Het vonnis hangt samen met de Aujeszky-procedure, waarbij terugbetaling van te veel betaalde dierenartskosten en administratiekosten aan de orde is.

Het ging hierbij om collectieve afspraken, die in de jaren negentig ten tijde van het Landbouwschap werden gemaakt ter bestrijding van de varkensziekte Aujeszky.

In 2009 is de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) in het gelijk gesteld en werd de SER verplicht, als vereffenaar van het vermogen van het Landbouwschap, te veel betaalde Aujeszky-kosten terug te betalen.

Commissie

De leden van de arbitragecommissie (rechers die hiervoor door LTO en SER zijn gevraagd) vinden dat de toezeggingen van toenmalig voorzitter Herman Wijffels juridisch niet hard genoeg waren om de SER nu het toepassen van het gelijkheidsprincipe op te leggen.

De commissie vindt ook dat LTO verjaring van de claim voor haar leden had kunnen voorkomen. LTO koos er destijds echter voor niet te procederen tegen een door de sector zelf vastgesteld beleid, waar de organisatie toentertijd volledig achter stond.

Nu blijkt uit het vonnis dat LTO Nederland te veel vertrouwde op de toezegging van de SER-voorzitter.

Zuur

'De uitspraak is zuur voor onze leden', zegt Rooijakkers. 'De gehele sector stond destijds immers achter het belang en beleid van een collectieve uitvoering van het nationale bestrijdingsprogramma Ziekte van Aujeszky.'

Het resultaat hiervan heeft de totale varkenshouderij volgens hem grote financiële voordelen opgeleverd met het uiteindelijk behalen van de artikel 10-status 'Aujeszky- vrij'.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  17° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 13°
  60 %
 • Zondag
  14° / 10°
  70 %
Meer weer