ESBL-overdracht naar mens lijkt minder

De overdracht van ESBL's van dier naar mens lijkt minder groot dan eerder werd aangenomen. Binnen 1Health4Food wordt dit onderzocht. Er is nog veel onbekend over de overdracht.

ESBL%2Doverdracht+naar+mens+lijkt+minder
© Nieuwe Oogst

1Health4Food is het samenwerkingsverband tussen bedrijfsleven, overheid en onderzoek op het gebied van dier- en volksgezondheid. Binnen dit onderzoeksprogramma lopen acht projecten, onder andere ESBL-attributie, vertelt Peter Paree, programmaleider van ZLTO.

Hierbij staat centraal hoe de overdracht van Extended Spectrum Beta-lactamases-resistente bacteriën (ESBL's) verloopt.

Resultatendag

De eerste, voorlopige resultaten van het onderzoek worden binnenkort tijdens een resultatendag gepresenteerd. Er blijken overeenkomsten en verschillen tussen ESBL's, die bij mensen en diersoorten voorkomen. Dit onderscheid is vast te stellen op basis van DNA.

'Overdracht van ESBL's van patiënten naar dieren en van dieren naar mensen lijkt toch minder omvangrijk dan aanvankelijk werd aangenomen', stelt Paree.

Bron

Zowel dieren als gezonde mensen kunnen een bron zijn van een ESBL-infectie bij patiënten. 'Ook als andere patiënten of andere mensen voor besmetting zorgen, in plaats van landbouwhuisdieren, moeten we niet inslapen', vindt hij. 'We moeten er alles aan doen om dit probleem op te lossen.'

ESBL's zijn enzymen die worden gemaakt door bacteriën. Deze enzymen kunnen antibiotica als cefalosporine en penicilline afbreken. Daardoor kunnen deze bacteriën resistent worden voor deze geneesmiddelen.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 11°
  20 %
 • Maandag
  20° / 11°
  45 %
 • Dinsdag
  23° / 11°
  20 %
Meer weer