Nederland voorbeeld voor antibioticareductie

De Belgische veehouderij kan een voorbeeld nemen aan de Nederlandse voor wat betreft antibioticagebruik.

Nederland+voorbeeld+voor+antibioticareductie
© Twan Wiermans

Dat stelt de Belgische equivalent van de Consumentenbond, Test-Aankoop. Een test op antibioticaresistente bacteriën ESBL's in Belgisch vlees toont volgens de organisatie aan dat bijna driekwart van het kippenvlees is besmet.

ESBL's zijn gevonden in 73 procent van het geteste kippenvlees, 16 procent van het varkensvlees en 8 procent van het rundvlees, meldt de Vlaamse landbouw-webiste Vilt.be.

De Belgische veehouderij is een van de grootgebruikers van antibiotica in Europa. Tussen 2011 en 2012 is het antibioticagebruik in de diergeneeskunde slechts licht gedaald, met 7 procent. Test-Aankoop wil dat het antibioticagebruik door Belgische veehouders drastisch omlaag wordt gebracht.

Nederland als voorbeeld

De organisatie noemt Nederland als voorbeeld waar een informatiesysteem grootverbruikers opspoort en waar veehouders hun antibioticagebruik kunnen vergelijken met collega's.

België is volgens Test-Aankoop ook niet transparant genoeg over het antibioticagebruik bij dieren en er worden nog te veel antibiotica gebruikt die voor de humane geneeskunde van kritisch belang zijn.

Dat een groot percentage van kip resistente bacteriën bevat, betekent overigens niet dat de consument bij het eten van kip besmet of ziek zal worden. Door het vlees goed te bakken, gaan alle bacteriën dood door verhitting.

Betere hygiëne

De Belgische NVWA, Voedselagentschap, stelt overigens, op basis van eigen testen, dat het aandeel ESBL-besmet vlees 41 procent is . Dat zou te danken zijn aan een betere hygiëne in de pluimveesector en de slachthuizen.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 13°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer