Dagdosering in strijd tegen ESBL/MRSA

Vastleggen van het antibioticumgebruik door veehouders en dierenartsen in dagdoseringen per dier. Dat is een van de maatregelen om de op voedsel aanwezige ESBL's en MRSA terug te dringen.

Dagdosering+in+strijd+tegen+ESBL%2FMRSA
© Twan Wiermans

Dat is volgens Bureau Risicobeoordeling & onderzoeksprogrammering (BuRO) nodig voor een goed inzicht in de relatie tussen het gebruik van antibiotica en resistentie bij dieren.

Maar ook om te beoordelen en of het gebruik ervan doelmatig is. Bovendien kunnen daardoor medische en veterinaire gegevens beter worden vergeleken, stelt BuRO.

Resistentie

De maatregelen dragen volgens het bureau bij aan de aanpak van een van de oorzaken van de resistentie van deze bacteriën: het niet doelmatige gebruik van antibiotica in de veeteelt.

Een andere maatregel die BuRO voor ogen heeft, behelst kritische antibiotica, die voor mensen als laatste redmiddel worden gebruikt.

Eerste of tweede keuze

Deze mogen alleen bij dieren worden toegediend als de eerste- en tweedekeuzemiddelen niet werken. Maar ook dat is aangetoond dat de inzet ervan noodzakelijk en effectief is.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer