LTO%3A+overheid+moet+opdraaien+voor+keuring
Nieuws
© Jan van Liere

LTO: overheid moet opdraaien voor keuring

De overheid moet opdraaien voor de kosten, die boeren en tuinders moeten betalen voor de kwaliteitskeuring en keuring bij export van hun producten.

Dat stelt LTO Nederland voorafgaand aan de begrotingsbehandeling van Economische Zaken (EZ) in de Tweede Kamer. Ondanks de inzet van LTO, wordt dit debat hoogstwaarschijnlijk uitgesteld vanwege de benoeming van Martijn van Dam tot staatssecretaris EZ.

LTO wijst naar andere landen in Europese Unie waar de keuringskosten niet 'op het bord van agrarische producenten en im- en exporteurs' vallen. De kostprijs ligt in Nederland dan ook hoger, waardoor boeren en tuinders op achterstand worden gezet.

Gelijk speelveld

LTO dringt nogmaals bij het kabinet aan op een gelijk economisch speelveld in Europa. 'Deze extra kosten, soms tienduizenden euro’s per bedrijf, horen bij de overheid. In andere landen zijn kwaliteitsbewaking en keuring van voedsel een publiek belang, maar hier wordt voedselveiligheid anders behandeld', stelt voorzitter Albert Jan Maat.

LTO pleit daarom voor een impuls van 50 miljoen euro om de NVWA te versterken. Hierdoor kunnen meerdere problemen tegelijkertijd worden opgelost, aldus Maat. 'We pleiten voor gezaghebbende en goed functionerende autoriteit. Telkens nieuwe reorganisaties en daarmee stijgende kosten voor het bedrijfsleven vallen niet meer te rijmen met andere activiteiten van de overheid.'

Export

De Nederlandse overheid en het bedrijfsleven spannen zich gezamenlijk in om nieuwe exportmarkten aan te boren. Maat noemt het 'buitengewoon vreemd', dat met keuringskosten tegelijkertijd het Nederlandse product uit de markt worden geprijsd door de overheid: 'Bij de import van agrarische producten speelt een vergelijkbaar probleem met hoge NVWA-tarieven.'

Ook wijst LTO erop dat de lasten van Nederlandse agrariërs meer zijn gestegen dan in omringende landen. Voorbeelden zijn hogere belastingen (rode diesel, assurantie) en de hogere keuringskosten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  5° / 2°
  80 %
 • Vrijdag
  9° / 5°
  80 %
 • Zaterdag
  5° / -1°
  30 %
Meer weer