Meer+tijd+overhevelen+keuringsdiensten
Nieuws
© Jan van Liere

Meer tijd overhevelen keuringsdiensten

Het kabinet neemt meer tijd voor het naar de overheid halen van de plantaardige keuringsdiensten. Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) meldt dat aan de Tweede Kamer.

Eind vorige week werd bekend dat de veterinaire keuringen van het private Kwaliteitskeuringen Dierlijke Sector (KDS) overgaan naar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Het kabinet besloot al eerder dat ook de plantaardige keuringsdiensten onder beheer van de overheid moeten worden gebracht.

Gedragen en werkbaar

Dijksma zal daar geen haast mee maken, blijkt nu uit haar brief aan de Kamer. Ze neemt 'meer tijd om met een gedragen en werkbaar model te komen'.

Niet alleen binnen de plantaardige sectoren bestaat veel weerstand tegen opheffing van plantaardige keuringsdiensten als de NAK. Ook een meerderheid van de Tweede Kamer vroeg bij motie om de diensten in stand te houden.

Europese verordening

De staatssecretaris wijst erop dat volgend jaar de Europese controleverordening wordt herzien. Dat betekent waarschijnlijk dat keuringstaken meer dan nu aan de overheid worden toebedeeld.

Dat dwingt Dijksma om in elk geval de Europees geregelde keuringstaken weg te halen bij de privaatrechtelijke keuringsdiensten. Daarmee gaat ze dan wel in tegen de wens van de Tweede Kamer.

Eerst overleggen

Over dit 'dilemma' wil de bewindsvrouw overleggen met het bedrijfsleven en de betrokken keuringsinstellingen. Ze denkt in de eerste helft van 2016 meer helderheid te kunnen geven.

Weer

 • Donderdag
  21° / 7°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  30 %
 • Zaterdag
  18° / 9°
  30 %
Meer weer