Zelfcontrole huisvesting werkt

Den Bosch - Een groep boeren en tuinders in Gemert-Bakel controleert sinds begin 2014 zelf of de huisvesting op orde is. Met succes. De gemeente wil de methode omarmen.

Sanne Jansen‘Dat is goed nieuws’, zegt secretaris Robert Wessels van ZLTO Gemert-Bakel. Hij is van meet af aan bij de pilot betrokken geweest.
‘Gedurende de looptijd van de pilot hebben we voortdurend afstemming gezocht met gemeente Gemert-Bakel. Dat werpt zijn vruchten af. Er ligt nu een instrument waarmee de gemeente graag verder wil. Sterker nog, onze methode gaat waarschijnlijk als voorbeeld dienen voor andere Peelgemeenten die hiermee aan de slag willen’, vertelt Wessels.
Begin 2014 is de zelfcontrole als een pilot begonnen. ZLTO en de lokale ZLTO-afdeling hebben samen met ondernemers en de gemeente gewerkt aan een zelfcontrolesysteem voor huisvestingslocaties en de daarbij horende vergunningen. Ze hebben gekeken wat de basis moest vormen van de zelfcontrole en kwamen uit bij de landelijke normen van Stichting Normering Flexwonen (SNF).
Een pluspunt, volgens Wessels. ‘Want deze richtlijn is geaccepteerd door LTO. Het is een gangbare, duidelijke en strakke norm waarop wij ons zelfcontrolesysteem wilden baseren.’
In het begin hebben de ondernemers bij zichzelf gecontroleerd. Vervolgens is er een ondernemersgroep gestart waarbij de ondernemers elkaars bedrijven gingen checken.
De eerste reacties en ervaringen van ondernemers waren goed. ‘Ik zie liever een collega-boer langskomen voor controle dan een officiële instantie’, zei een van de deelnemers eerder in Nieuwe Oogst.
De checklist die er nu ligt, gaat de werkgroep verder aanscherpen. ‘We moeten nog wat huiswerk doen. Er zijn nu nog wat open eindjes’, zegt Wessels.
‘Zo blijkt het soms dat een locatie prima aan de richtlijnen van de gemeente voldoet, maar niet aan de richtlijnen van de SNF. Denk daarbij aan vier toiletten waar het er volgens de SNF eigenlijk vijf zouden moeten zijn.’

Lokaal sausje

Discussie hierover met de gemeente willen de ondernemers natuurlijk voorkomen. ‘Daarom hebben we onderling afgesproken dat de SNF ons uitgangspunt blijft en dat we er een lokaal sausje overheen gieten. Dat betekent dat we nog een extra tabel toevoegen aan de SNF. De gemeente is hiermee akkoord.’
ZLTO vindt het belangrijk dat ondernemers zich in het kader van goed werkgeverschap bewust zijn van een kwalitatief goede huisvesting. Zelfcontrole is een van de mogelijkheden daartoe. Een mogelijke andere optie is deelnemen aan SNF.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer