Potchrysant bezig aan opmars

Bloemenveiling FloraHolland heeft de omzet met potchrysanten de laatste vijf jaar gestaag zien oplopen.

Vorig jaar verhandelde FloraHolland voor 26,5 miljoen euro aan potchrysanten. In 2010 lag de omzet nog op 20,6 miljoen euro: een verschil van 5,9 miljoen euro. De stijging bedraagt daarmee ruim 28 procent.
De toename van de omzet is te danken aan een grotere aanvoer en hogere prijzen. Bij beide verloopt de klim ook gestaag. De ongeveer 140 telers die in 2010 de potchrysant bij de bloemenveiling aanvoerden, ontvingen daarvoor de middenprijs van 0,64 euro per stuk. De bijna honderd telers die de sierplant vorig jaar bij FloraHolland aanboden, kregen een gemiddelde prijs van 0,76 euro per stuk.
De totale aanvoer lag vijf jaar geleden op 32 miljoen stuks, terwijl in 2014 het aanbod 35 miljoen stuks groot was.

Hapering

Dit jaar hapert de potchrysantenmachine echter wat. De omzet in de eerste 41 weken blijft ongeveer 1,5 miljoen euro achter bij 2014. Dit komt doordat de aanvoer ongeveer 1 miljoen stuks onder het niveau van vorig jaar ligt en de prijs eveneens iets achterblijft bij 2014.
De variant voor buiten, de bolchrysant, toonde in de afgelopen vijf jaar niet zulke groeicijfers als de potchrysant. Het verloop van prijs, aanvoer en omzet is grilliger. De aanvoer schommelde van 6,5 miljoen tot 8,1 miljoen stuks en de prijs bewoog tussen 1,36 euro en 1,46 euro per stuk. Hierdoor had FloraHolland in de afgelopen vijf jaar bolchrysant-omzetten die varieerden van 9,5 miljoen tot 11 miljoen euro.
Evenals bij de potchrysant blijven de cijfers in de eerste 41 weken van 2015 iets achter bij die van de vergelijkbare periode van 2014. De aanvoer is nagenoeg gelijk, maar de middenprijs - en daardoor ook de omzet van de bloemenveiling - is iets lager.
Na de phalaenopsis, kalanchoë, potroos en anthurium is de potchrysant, qua omzet, voor FloraHolland de belangrijkste plant. Uit onderzoek blijkt dat consumenten de potchrysant vooral zien als herfstplant. Bloemisten nemen de plant wat minder in het assortiment vanwege de concurrentie van andere verkoopkanalen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer