Kamer%3A+meer+ruimte+voor+snel+internet
Nieuws
© Geert Job Sevink

Kamer: meer ruimte voor snel internet

Het kabinet moet meer werk maken van de bevordering van snel internet op het platteland. Dat is de strekking van een motie die dinsdag is aangenomen door de Tweede Kamer.

De motie was door het CDA en de PvdA ingediend tijdens het debat over de begroting van het ministerie van Economische Zaken.

Uitvoering hapert

Beide fracties stellen vast dat er wel veel initiatieven zijn voor de aanleg van snel internet in buitengebieden, maar dat de uitvoering daarvan vaak hapert. Dat komt onder meer door beperkende mededingingsregels.

Het resultaat is dat zo’n 330.000 huishoudens en bedrijven nog niet beschikken over een internetverbinding met een snelheid van ten minste 30 mpbs. Dat is slecht voor onder meer agrarische ondernemers, aldus de indieners van de motie.

Ruimte voor experimenten

Ze vragen minister Henk Kamp (EZ) daarom meer ruimte te scheppen voor aanleg in gebieden waar dat nu als marktverstorend wordt gezien. Daarvoor is soepelheid nodig in de toepassing van de regels, en meer mogelijkheden om experimenten te starten.

De motie kreeg dinsdag de steun van alle Tweede Kamerleden. Kamp wil ermee aan de slag, al waarschuwt hij wel dat hij de Europese regels voor staatssteun niet kan negeren.

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  10 %
 • Woensdag
  9° / 3°
  10 %
 • Donderdag
  10° / 8°
  25 %
Meer weer