‘Consument vraagt te veel’

Tienke Wouda‘Tot nu toe is er niemand geweest die bang was om ongepasteuriseerde melk te drinken. De mensen vinden het vooral erg lekker. Herinneringen komen naar boven van de melkboer die vroeger nog rauwe melk aan huis bracht.
‘Het is niet mijn doel om rauwe melk in de markt te brengen. Wat ik met het project ‘248 spenen en een melksnor’ wil bereiken is dat burgers inzicht krijgen in het gevecht dat boeren moeten voeren. Het produceren van melk is aan heel veel regelgeving gebonden.
‘Het product melk wordt volledig uitgekleed, zoals de boeren betogen met wie ik samenwerkte, biologische melkveehouders Sjaak en Suzanne Sprangers in Kaatsheuvel. Boeren kunnen daar niet tegen opboksen. Er blijft weinig van de oorspronkelijke smaak van melk over. Dat is ontzettend jammer.
‘Een van de oorzaken hiervan is dat de consument ontzettend veel van de boer vraagt, naar mijn idee te veel. Wij willen koeien in de wei, duurzame bedrijfsvoering en een zo goedkoop mogelijk product dat ook nog zo vers mogelijk moet zijn.’

‘Helemaal niet. Boeren reageren juist hartstikke positief. Soms weten ze niet zo goed waar ze aan beginnen, maar ik merk dat ze met de inzet van ontwerpers tot vernieuwde inzichten komen.
‘De projecten gaan ook verder dan kunst. Ik ga niet naar de boer om een schilderij van een landschap te maken. Ik wil dingen onderzoeken.
‘Samen met Agri meets Design, Nature meets Design en twee bodemdeskundigen van Wageningen UR ben ik bezig met een project over de bodem. Hiervoor meldden zich meer boeren aan dan eraan deel konden nemen.
‘Ik merk dat er een verandering in komt, ook in het denken bij de boeren. Het is niet voor niets dat exposities als Agri meets Design ieder jaar meer bezoekers trekt.’

‘Ik vind dit lastig, ik werk nog niet zo lang samen met boeren. Volgens mij zijn boeren heel erg bezig met wat de consument wil en op welke manier ze zaken als duurzaamheid goed moeten oppakken.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer