DC bespaart energie én apparatuur

Gelijkspanning (DC) heeft onder meer bij assimilatiebelichting in kassen diverse kostenbesparende effecten. Een demonstratielocatie op een sierteeltbedrijf in Rijsenhout, gekoppeld aan een eigen netwerk en zonneveld, moet de glastuinbouw overtuigen.

De meeste infrastructuur voor elektriciteit is gebaseerd op wisselspanning, maar gelijkspanning heeft de duurzame toekomst. Mede omdat conversieverlies van het net naar apparatuur wordt voorkomen. Dat stellen pleitbezorgers voor gelijkspanning, waaronder projectorganisatie PrimaViera.
De glastuinbouw kan vanaf 2016 in Rijsenhout kennis nemen van de voordelen bij het project 'Demonstratie Ontwikkeling Energie-infrastructuur DC'. Hier draait dan een sierteeltbedrijf van 2,2 hectare volledig op gelijkspanning, met 1.500 assimilatielampen. Daarbij hoort ook een gelijkspanningsnetwerk waar meerdere tuinders op kunnen aansluiten.
‘Het is een opschaling van de proef die sinds 2012 bij bouvardiakweker Jaap Vreeken draait’, vertelt André Rotteveel van PrimaViera. Een gelijkspanningsnet voorziet daar 48 belichtingsarmaturen van elektriciteit. Daarvoor werd speciale voorschakelapparatuur ontwikkeld. Op basis van de proef wordt de besparing op belichting ingeschat op 15.000 tot 20.000 euro per hectare.
'Er blijken diverse voordelen', zegt Rotteveel. 'Het voorkomen van omvormingsverlies scheelt 3 tot 4 procent energieverbruik. Ook vraagt de apparatuur minder watts en zijn er minder dikke kabels nodig, wat 2.000 kilo koper per hectare uitspaart.'
Minstens zo belangrijk is de langere levensduur van de apparatuur. 'In tegenstelling tot wisselspanning geeft gelijkspanning nauwelijks slijtage, waardoor de apparatuur minimaal drie keer zo lang meegaat.'
Belangrijk, want in vervanging van de lampen zitten voor tuinders de meeste kosten bij assimilatiebelichting. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door Vreeken Innovaties, Stichting Gelijkspanning, Direct Current, Stallingsbedrijf Glastuinbouw Nederland, Solar Green Point, Siemens en LTO Noord Fondsen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer