Kringlooplandbouw+Noord%2DHolland+op+komst
Nieuws
© Boerenverstand

Kringlooplandbouw Noord-Holland op komst

Een groep boeren en tuinders in Noord-Holland heeft het initiatief genomen om ook in Noord-Holland tot een project voor kringlooplandbouw te komen.

Tijdens de bijeenkomst ‘Kringlooplandbouw Noord-Holland op 20 oktober stelden aanwezigen vast dat een Noord-Hollands project voor kringlooplandbouw wenselijk is wanneer deze is gebaseerd op problemen en doelen van Noord-Hollandse ondernemers bij het sluiten van kringlopen in de grondgebonden landbouw.

Het concept Vruchtbare Kringloop Achterhoek en Liemers werd als voorbeeld gepresenteerd. Hierin werken melkveehouders, overheden en ketenpartijen samen maar de sturing ligt bij de ondernemers zelf.

Bodemvruchtbaarheid

De bijeenkomst vond plaats in Alkmaar en was georganiseerd door LTO Noord met medewerking van Greenport Noord-Holland Noord. Naast boeren en tuinders waren onder meer vertegenwoordigers van provincie, waterschappen, Wageningen UR, Cono en Agrifirm aanwezig.

De initiatiefnemers en andere aanwezige partijen willen werken aan de doelen het verhogen van de bodemvruchtbaarheid, verminderen van de milieubelasting en regionale economische groei. Het idee is om in het kader van dit project studieclubs op te richten voor groepen boeren uit diverse sectoren.

Kringloopwijzer

Hierin kunnen zij naar eigen inzicht kennis vergroten en werken aan de thema’s bodemvruchtbaarheid, bodemconditiescore, resultaten uit de kringloopwijzer en kansen voor samenwerking tussen sectoren.

Daarnaast moet het project zich richten op een cijfermatige uitwerking van voorbeelden van samenwerking tussen verschillende agrarische sectoren en de kansen die dit biedt in Noord-Holland.

Plan

De komende weken wordt een projectplan uitgewerkt, onder regie van LTO Noord.

Weer

 • Zondag
  13° / 13°
  90 %
 • Maandag
  13° / 8°
  20 %
 • Dinsdag
  13° / 7°
  40 %
Meer weer