Luchtwasser voor 150 koeien kost circa 40.000 euro

Een luchtwasser zuigt, met behulp van ventilatoren, lucht aan in de stal. In de installatie wordt de lucht gewassen met water en zwavelzuur. Het ammoniak lost op en komt onderin de luchtwasser terecht. Dit zogenaamde spuiwater wordt rondgepompt totdat het water verzadigd is. Bij een bepaalde grens komt het spuiwater terecht in een silo en pakt de luchtwasser automatisch nieuw water. Gemiddeld wordt het water in de luchtwasser elke twee maanden ververst.
Jaarlijks wordt er 200 liter spuiwater per koe geproduceerd. Dit spuiwater kan gebruikt worden als kunstmest.
De investering van een luchtwasser met vier ventilatoren voor een bedrijf met 150 koeien ligt op circa 40.000 euro. De stroomkosten bedragen in dit geval ongeveer 1.400 euro per jaar.
Volgens Peter ten Hoeve, eigenaar van WinStal, wordt de helft van de energiekosten vergoed door de besparing op kunstmestkosten.
Het zwavelzuur dat wordt gebruikt om de lucht te wassen kost 1,50 per koe per jaar.
De luchtwasser die nodig is bij 150 koeien is 6,5 meter lang, 2,8 meter hoog en 2,8 meter diep. Ten Hoeve: ‘De installatie moet 550 kuub lucht per koe per uur kunnen verplaatsen. Dus op basis van 150 koeien gaat het om 82.500 kuub lucht per uur.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer