Rustige+wintermaanden
Nieuws
© Age Posset

Rustige wintermaanden

We zijn er weer zonder kleerscheuren doorheen gekomen: het drukke kaasseizoen van zeven maanden is bijna achter de rug. De komende tijd kunnen we een stapje terug doen. Alleen geitenkaas maken we het hele jaar door.
Nog een paar dagen en de koeien van mijn buurman gaan over op kuilvoer. Dan is het ineens rustig hier in de kaasmakerij. Kaasmaken van de melk van nat Iers kuilvoer is over het algemeen riskant, omdat er hier geen kennis is over boterzuurbacteriën. Aan de ene kant is het vervelend dat ik van wintermelk beter geen kaas kan maken, maar het is eigenlijk ook wel lekker.
De komende twee maanden maak ik nog wel wat kaas van koeienmelk, maar net genoeg om voldoende jonge kruidenkaas op voorraad te hebben. Het is even afwachten hoeveel ik daarvan nodig heb, want de kaas komt vanaf deze week bij supermarktketen Tesco in de schappen te liggen. Over een paar weken hebben we een idee hoe dat gaat verkopen en daar kan ik dan de productie op afstemmen.
Ook de productie van schapenkaas zit er bijna weer op voor dit jaar. De schapen van onze vrienden, waarvoor ik drie keer in de week kaas maak, zijn aan het eind van hun lactatie. Nog even en het enige wat we nog doen is geitenkaas, want zelf melken we het hele jaarrond.
De twee parttime medewerkers in de kaasmakerij gaan de komende tijd ook wat minder werken. Hoewel ze het jammer vinden dat ze wat minder uren krijgen, zijn zij ook blij dat de druk eraf is.
We kunnen terugkijken op een goede zomer voor ons bedrijf. De kaas gaat twee weken eerder de deur uit dan voorheen, gewoon omdat we niet aan de vraag kunnen voldoen. De vraag naar boerenkaas is in het hele land flink gestegen.
Ook de voederwinning verliep goed dit jaar. Het was niet warm in Ierland, maar gelukkig viel het met de regen mee. Het laatste kuilvoer is ingepakt en er is nog voor een week of twee gras over om vers te maaien voor de geiten.
De haver is net gedorst. Ook de lupine, eveneens bestemd voor ons eigen krachtvoer, is bijna rijp om te worden gedorst. Het is te hopen dat het weer ook daarvoor nog even meezit.
Bijna het enige wat ik de afgelopen zeven maanden heb gezien, was de binnenkant van de kaasmakerij. Nu het allemaal wat rustiger wordt, kom ik aan andere zaken toe. Zo kan ik me de komende tijd richten op promotie. In oktober is het hier, net als in Nederland, boerenkaasmaand. Er staan voor mij verschillende proeverijen in winkels op het programma en een open dag.
Natuurlijk heb ik een heleboel andere plannen voor de winter: het voelt alsof ik de komende maanden tijd over heb. Die tijd kan ik maar beter goed benutten, want voor ik het weet, is het weer maart.

Marion Roeleveld

Bekijk meer over: