Dijken+Langerak+krijgen+verticale+drainage
© Waterschap Rivierenland

Dijken Langerak krijgen verticale drainage

Waterschap Rivierenland heeft voor het eerst een contract ondertekend met een aannemer die bij de dijkverbetering een deel van de planstudie en de hele uitvoering voor zijn rekening neemt.

Het gaat om de versterking van de dijk tussen Schoonhovenseveer en Langerak met verticale drainage.

Dijkgraaf Roelof Bleker: 'Nog nooit eerder is er in Nederland zo vroeg een waterproject op de markt gebracht. Met deze aanpak wilden we als waterschap aannemers stimuleren om met innovatieve methoden te komen om de problemen op het betreffende dijkverbeteringstraject aan te pakken.'

Minder hinder

Aannemingsmaatschappij De Vries & Van de Wiel kreeg het contract door verticale drainage aan te leggen om de dijk te verbeteren.

General manager Jan-Mark van Mastwijk: 'Voordeel van verticale drainage is dat de omgeving van deze dichtbebouwde dijk minder hinder heeft van de werkzaamheden. Ook werkt de innovatieve aanbesteding versnellend. Het gebied voldoet in 2015 aan de veiligheidsdoelstelling.'

Innovatie

Verticale drainage wordt op een groot gedeelte van het traject toegepast omdat de stabiliteit van de dijk een probleem is. Bij extreem hoog water is er meer water onder de dijk en ontstaan er te hoge waterspanningen die leiden tot instabiliteit van de dijk.

Door simpelweg de waterspanning weg te halen, los je dit probleem op. Het water wordt afgevangen via gefilterde bronnen die uitkomen op een verzamelleiding. Deze loost het water weer op sloten en andere watergangen.

Ruimte voor de Rivier

De dijkverbetering maakt deel uit van het landelijke programma Ruimte voor de Rivier. Rijkswaterstaat wil met de waterschappen, gemeentes en provincies de rivieren op ruim dertig plaatsen meer ruimte geven.

Bijvoorbeeld door het verleggen van dijken, graven van nevengeulen en verdiepen van uiterwaarden. Op deze manier werken we samen aan de veiligheid van vier miljoen inwoners in het rivierengebied én aan een aantrekkelijke leefomgeving.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer