Bayer test biofungicide in peen

Zowel biologisch als gangbaar lijkt het biologische fungicide Serenade van meerwaarde voor de ziektebestrijding in de peenteelt.

Haijo DoddeOp een proefveld van Quality Carrots in Nagele test middelenfabrikant Bayer dit jaar het biologische middel Serenade in peen. Deze week tijdens een open middag gaf Bayer-adviseur Marco van der Lans een toelichting bij de demoproef waarin het middel vergeleken wordt met een onbehandeld object en alleen chemische bestrijding en combinaties van biologische en chemische bestrijding.
Op het proefveld zijn in het ras Cadance weinig verschillen te zien. Ook in het onbehandelde object is het loof nog behoorlijk gezond.
De conclusie volgens Van der Lans, ook op basis van praktijkervaringen, is dat Serenade gangbaar geschikt lijkt voor toepassing in de tweede helft van het bestrijdingsschema. ‘Als peentelers voor een gezonde start zorgen, dan kunnen ze de laatste periode van de teelt goed uit de voeten met Serenade.’
Voor biologische peentelers lijkt het middel een welkome aanvulling om het loof zo lang mogelijk vitaal te houden. Serenade is een bacteriepreparaat dat verschillende moleculen produceert die fungiciden bestrijden. De werking is breed en in peen vooral sterk op alternaria en echte meeldauw.
Bayer adviseert Serenade in combinatie met een uitvloeier voor een betere werking. Biologische telers kunnen hiervoor bijvoorbeeld aminosol aan de spuitvloeistof toevoegen. De kosten van Serenade zijn volgens Van der Lans vergelijkbaar met een chemische bespuiting.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer