Politie%2Dcontrole+Brabantse+luchtwassers
© Noord-Brabant

Politie-controle Brabantse luchtwassers

De politie voerde gisteren bij 8 veehouderijen in Oost-Brabant een hercontrole op luchtwassers en aantallen dieren uit. Bij zeker 6 van de 8 veehouders werden overtredingen geconstateerd.

Het is voor het eerst dat de politie op deze schaal controleert op luchtwassers, vertelde een woordvoerder. Aan de controle werkten in totaal 60 mensen mee van olitie, justitie, Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, waterschap en provincie.

Veehouderijen moeten luchtwassers gebruiken om de lucht uit de veestallen te zuiveren van ammoniak. Bij 6 bedrijven was geen luchtwasser aanwezig of werd die niet gebruikt.

Geen vergunning

Op een bedrijf waren te veel dieren, op een ander stonden te veel dieren in een hok. Eén bedrijf had een mestsilo zonder vergunning, bij een ander liep mest vanuit een opslag in een sloot.

De resultaten van één bedrijfscontrole zijn nog niet bekend. Eén bedrijf was op orde.

Overtredingen

Aanleiding voor de controle zijn de uitkomsten van eerdere bedrijfsbezoeken door provincie Brabant. Uit een rapportage die de provincie vorige week publiceerde, blijkt dat van 627 bedrijven er 332 in overtreding waren.

De politie ging gisteren op bezoek bij www.politie.nl/brabant-noord/nieuws/20120926obachtveehouderijenoostbrabantgecontroleerdopovertredenmilieuregels.aspboeren die eerder ook werden betrapt. Het gaat om 7 varkenshouders en een kalverhouderij. De politie maakt niet bekend waar de bedrijven precies staan. Zij stuurt de resultaten van de controle voor beoordeling naar het Openbaar Ministerie.

Hard optreden

LTO is voor hard optreden tegen veehouders die zich willens en wetens niet aan de regels houden. De organisatie erkent dat het percentage overtreders hoog is, maar zegt dat 6 overtreders op een totaal aantal van 6800 veebedrijven in Brabant laag is.

Het beeld dat het gros van de veehouders lak heeft aan de regels, klopt niet, zegt een woordvoerder.

ANP

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  23° / 8°
  0 %
 • Dinsdag
  23° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  22° / 13°
  85 %
Meer weer