Boek over Hedwige geeft wat hoop

De Hedwigepolder is symbool geworden voor het eeuwenoude boerenland dat moet wijken voor nieuwe natuurgebieden. Dit raakt de bevolking diep in de ziel.

Voor zijn boek ‘Dit is mijn hof’ keerde Chris de Stoop terug naar de ouderlijke hoeve, waar hij sinds de dood van zijn broer zelf werkt als deeltijdboer. Het boek en de reacties daarop geven de boeren uit de polder weer wat hoop.

De Stoop verhaalt over dode boerderijen, kapotte stallingen en opengereten schuren. In wat tot voor kort velen beschouwden als de mooiste en vruchtbaarste streek van Europa.

Natuurcompensaties

Nederland en België spraken af de Hedwige te ontpolderen als compensatie voor de natuurschade die wordt aangericht voor het bereikbaar houden en uitbreiden van de haven van Antwerpen.

De polder wordt aangesloten op het Verdronken Land van Saeftinghe, zodat één groot, internationaal grenspark ontstaat.

Onteigeningen Hedwige

Nederland heeft de ontpoldering lang weten tegen te houden. Maar vanaf volgend jaar worden honderden hectare landbouwgrond en tientallen boeren onteigend. Er worden twee bressen geslagen in de eeuwenoude dijk, waardoor in 2019 de Hedwigepolder met de getijden mee volloopt met zeewater.

De ontpoldering raakt de boerengemeenschap hard in de ziel. ‘In heel Europa staan boerenbedrijven onder druk', zegt De Stoop. 'Maar nergens worden hele dorpen onteigend voor ‘nieuwe natuur’.'

• Zaterdag meer in Nieuwe Oogst, editie Zuid

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer