Ctgb: maatregelen neonics niet tijdelijk

De aanpassingen van de toelating van neonicotinoïden voor de bescherming van honingbijen blijven ook na twee jaar gelden. Dat meldt het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb).

Ctgb%3A+maatregelen+neonics+niet+tijdelijk
© PRI

In een bericht op de eigen website zegt het Ctgb diverse signalen op te vangen dat de maatregelen vanwege de 'bijenverordening' zouden komen te vervallen. Dat is echter niet juist.

Europese toelatingen

Om de bescherming van de honingbij te verbeteren, heeft de Europese Commissie (EC) in mei 2013 de Europese toelatingen voor de stoffen imidacloprid, clothianidin en thiamethoxam aangepast.

Het betreft onder meer een verbod op zaadbehandeling met deze middelen bij gewassen die aantrekkelijk zijn voor bijen.

Aanvullende informatie

In de betreffende verordening bepaalde de EC dat lidstaten nog lopende toelatingen konden aanpassen. Toelatingshouders werden verder in de gelegenheid gesteld om aanvullende informatie over neonicotinoïden aan te leveren.

Op basis van de aangeleverde wetenschappelijke informatie zou de EC een nieuwe beoordeling van de betreffende werkzame stoffen laten uitvoeren. Dat is nog niet afgerond en daarom blijven de maatregelen voor bescherming van de honingbij voorlopig gelden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer