Deelnemers+project+uit+Friesland+en+Zeeland
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Deelnemers project uit Friesland en Zeeland

De broers Hains en Nanne Koopman in Oudega en het bedrijf van Wim van de Heijning in het Zeeuwse Hulst zijn de nieuwe deelnemers aan Koeien & Kansen. Eind vorig jaar deed het project een oproep voor nieuwe deelnemers. Maar liefst 58 veehouders reageerden.


Hains en Nanne Koopman hebben een melkveebedrijf met een quotumomvang van 1,56 miljoen kilogram melk. Dit proberen ze vol te melken met 180 melkkoeien.

Qua stalruimte hebben ze de mogelijkheid om door te groeien naar 210 melkkoeien. Daarnaast houden ze sinds vorig jaar hun jongvee tot een jaar op een andere boerderij, dat zij hebben bijgekocht.

De buurman verzorgt een deel van het jongvee en neemt ook deel aan de VOF. Ze hebben 124 hectare land in gebruik. Het is deels zandgrond, maar het grootste gedeelte, 102 hectare, bestaat uit kleigrond. De grondsoort varieert tussen de 9 en 60 procent afslibbaar.

Uitbesteed

De familie Van de Heijning heeft een melkveebedrijf met 140 koeien op 35 hectare lichte kleigrond. De jongveeopfok wordt volledig uitbesteed bij de buurman.

Wim heeft een VOF met zijn vrouw Mieke en zoon Wim (jr) en vriendin Natascha. De koeien zijn gehuisvest in een bijzondere 0-6-0 serrestal zonder voergangen, maar met een eigen ontwikkeld concept, de zogenaamde ‘voergoot’.

Gemalen stro

De stal wordt gestrooid met gemalen stro, dat ze zelf malen. En vervolgens ingebracht via een vijzel die het strooisel om de drie boxen laat vallen. De koeien worden gemolken door twee Merlin melkrobots van Fullwood.

In de zomer gaan de koeien dag en nacht naar buiten en worden ze bijgevoerd met een rantsoen, bestaande uit 50 procent gras – 50 procent maïs. In de winterperiode liggen het percentage op 40 – 60 procent. Ze voeren dus voer aan, namelijk 20 hectare maïs en 20 hectare biologische klaver.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  27° / 20°
  80 %
 • Zaterdag
  25° / 19°
  80 %
 • Zondag
  26° / 18°
  60 %
Meer weer