Hoge+opbrengsten+voor+K%26amp%3BK%2Dboer+De+Vries
Nieuws
© van der Pal/Dijkstra

Hoge opbrengsten voor K&K-boer De Vries

Koeien & Kansen melkveehouder Marinus de Vries in Stolwijk is nu al erg te spreken over de gewasopbrengst in 2014. De kuiluitslagen zijn naar tevredenheid voor de veehouder op veen.

De eerste snede heeft een hoge kwaliteit met 952 VEM en 183 RE totaal. De maïs staat er ook goed bij. Gerekend wordt op ruim 42,5 ton per hectare. 'Ik ben rijker dan ik dacht', geeft de boer in de Zuid-Hollandse Krimpenerwaard aan.

De Vries heeft nog voor zeven weken aan snijmaïs in de kuil, er ligt meer kuilgras in voorraad en er zit meer mest in de kelders dan voorgaande jaren. 'Nu maar zien of het benuttingspercentage van stikstof en fosfaat ook hoger zijn dan vorig jaar.'

Groeiseizoen

Dat het groeiseizoen vroeg begon, pakte gunstig uit voor De Vries. In de zomermaanden daartegen was het weer wisselend. Soms was het zelfs zo nat, dat de koeien op stal moesten. Dat was niet altijd gunstig voor de groei van het gras en de oogst.

De Vries melkt ruim 120 koeien en heeft enkele jaren terug een vrijloopstal gebouw. Momenteel zit er nog compost in de ligruimte van de stal. Dat gaat nog veranderen.

Drijfmest

Achter het voerhek zit een roostervloer met een put. Hierin wordt drijfmest opgevangen. Ook onder de wachtruimte van zit een roostervloer met een put. Daarin wordt naast drijfmest, (spoel)water opgevangen.

De opslagcapaciteit moet voldoende zijn om de mest tot maart in de put te houden.

Weer

 • Dinsdag
  34° / 21°
  10 %
 • Woensdag
  34° / 21°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 22°
  80 %
Meer weer