Werk in glastuinbouw onvoldoende veilig

Op twee derde van de glastuinbouwbedrijven wordt onvoldoende veilig gewerkt. Dat blijkt uit inspecties van de Inspectie SZW op ruim driehonderd groente- en sierteeltbedrijven in 2014 en begin 2015.

Werk+in+glastuinbouw+onvoldoende+veilig
© Nieuwe Oogst

De overtredingen hadden vooral te maken met blootstelling aan gevaarlijke stoffen, werken op hoogte, machineveiligheid en de inrichting van de arbeidsplaats.

Werkgevers kunnen volgens de inspectiedienst meer maatregelen nemen om gevaren en risico’s te beperken.

Werk stilgelegd

Bij 195 van de geïnspecteerde glastuinbouwbedrijven zijn overtredingen aangetroffen. In totaal gaat het om 409 overtredingen. De werkzaamheden werden 22 keer stilgelegd in verband met ernstig gevaar voor personen. Twee keer schreef de dienst een boete uit.

Ruim 22 procent van de overtredingen had betrekking op blootstelling aan gevaarlijke stoffen, zoals gewasbeschermingsmiddelen. Er waren verder tien overtredingen ten aanzien van de ‘re-entry regeling’ die geldt voor kinderen.

Valgevaar

Meer dan een kwart van de overtredingen had te maken met het werken op hoogte. Zo ontbraken de juiste veiligheidsvoorzieningen om valgevaar te beperken en werden de mobiele arbeidsmiddelen onvoldoende onderhouden.

In de loop van 2015 wordt de glastuinbouw opnieuw geïnspecteerd. De 195 werkgevers die in overtreding waren, worden daarbij opnieuw gecontroleerd. Bedrijven die dezelfde of een soortgelijke overtreding begaan, kunnen direct een boete verwachten.

Handhaving regels

Inspectie SZW meldt dat de dienst inzet op handhaving van de regels en daarbij harde maatregelen niet uit de weg gaat. Doel is ervoor zorgen dat werkgevers op korte termijn afdoende maatregelen nemen en ongewenste gedragingen uitbannen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
 • Maandag
  3° / 1°
  30 %
Meer weer