Seizoenarbeider soms recht nieuw contract

Seizoenarbeiders kunnen in bepaalde gevallen het recht hebben om het volgende seizoen terug te komen. Dat oordeelde de rechter onlangs in een kort geding.

Seizoenarbeider+soms+recht+nieuw+contract
© Wilma Slegers

Een glastuinder kan een werknemer die al jaren seizoenwerk verrichtte op het bedrijf niet zomaar ontslaan, zo oordeelde de rechter. Het ging om een zaak waarbij een werknemer al tien jaar een contract kreeg voor bepaalde tijd van 38 uur.

In augustus 2014 kreeg de werknemer te horen van zijn werkgever dat na afloop van de lopende arbeidsovereenkomst er geen nieuwe arbeidsovereenkomst voor het volgende seizoen zou worden aangeboden.

Motivering

De werknemer nam daar geen genoegen mee en eiste van de werkgever het aanbod van een vergelijkbare arbeidsovereenkomst.

De rechter oordeelde dat op grond van goed werkgeverschap de werkgever niet zomaar mag besluiten om de werknemer zonder goede motivering niet meer in te schakelen.

Voorlopig oordeel

De werkgever moet de werknemer een nieuwe arbeidsovereenkomst voor 1 april 2015 aanbieden, aldus de uitspraak. De uitspraak in een kort geding is een voorlopig oordeel. Er komt nog een bodemprocedure.

Volgens Frank de Wijs van ZLTO is de uitspraak een goede les voor ondernemers om een redelijke belangenafweging te maken en zich te verplaatsen in de ander. 'Bouw een compleet personeelsdossier op en motiveer goed, bij voorkeur schriftelijk.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 6°
  20 %
 • Woensdag
  6° / 5°
  20 %
Meer weer