LTO: houd geborgd in waterschappen

De geborgde zetels voor de landbouw moeten blijven in de waterschappen. Terugbrengen van vier naar twee zetels is geen goed idee. Er zijn minimaal drie zetels voor ongebouwd nodig.

LTO%3A+houd+geborgd+in+waterschappen
© Hoogheemraadschap van Rijnland

Dat stelt LTO Nederland in een reactie op het Advies commissie Water (AcW) waar het kabinet zich binnenkort over buigt.

Het advies gaat onder meer in op het voortbestaan van de geborgde zetels en de wettelijk vastgelegde vertegenwoordiging in het dagelijks bestuur van de waterschappen.

Evaluatie afwachten

LTO vindt het onverstandig om de voorgestelde aanpassingen nu al door te voeren. LTO is er voorstander van om een bredere, meer integrale evaluatie af te wachten in plaats van nu op een beperkt aantal zaken vooruit te lopen.

Daarom pleit de belangenorganisatie ervoor om voorlopig geen aanpassingen te doen.

Ongebouwd

Behoud van de geborgde ongebouwde zetels is volgens LTO van groot belang vanwege de inbreng van de noodzakelijke gebiedskennis door de boerenbestuurders en krijgen van draagvlak.

Verdubbeling van het aantal zetels voor natuurterreineigenaren vindt LTO wel acceptabel vanwege de gezamenlijke vraagstukken in het watersysteembeheer.

Dagelijks bestuur

Ook is LTO geen voorstander van het loslaten van de wettelijke verankering van ten minste één geborgde zetel in het dagelijks bestuur. Het risico daarvan is dat de geborgde zetels buiten waterschapsbesturen blijven.

LTO heeft haar standpunten onder de aandacht gebracht van de politiek, de Unie van Waterschappen en andere belangenorganisaties.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer