Dierenbescherming+uit+paardenmarktprotocol
Nieuws
©

Dierenbescherming uit paardenmarktprotocol

De Dierenbescherming stapt na vier jaar uit het Protocol Welzijn Paardenmarkten. De organisatie is van mening dat er geen echte voortgang wordt geboekt, het huidige protocol onduidelijk en niet concreet is en tevens niet ver genoeg gaat.

Elk jaar opnieuw gaat het mis met het dierenwelzijn op de markten, stelt de Dierenbescherming. 'Die zijn, op een paar na, verworden tot een excuus voor volksfeesten die niets met het verhandelen van paarden te maken hebben.'

De Dierenbescherming wil zich daarom niet langer verbinden aan het protocol. Het zet zich vanaf nu in om een einde te maken aan paardenmarkten in ons land. 'Alleen op die manier kan het welzijn van de paarden echt worden verbeterd.'

Protocol Welzijn Paardenmarkten

De dierenwelzijnsorganisatie was in 2011, samen met de drie grootste paardenmarktorganisaties, initiatiefnemer van Protocol Welzijn Paardenmarkten. Doel was het welzijn van de dieren sterk te verbeteren.

Dit protocol leidde tot een broodnodige eerste stap in die richting, maar daar is het tot maandag de dag bij gebleven. 'Na jaren praten blijft het van de kant van de marktorganisaties onduidelijk hoe bepaalde zaken praktisch uitgevoerd gaan worden.'

Voer en water

Als voorbeelden noemt de Dierenbescherming de distributie van voer en water en de controle van de gezondheid van de dieren. Bij een grote paardenmarkt van zo'n tweeduizend dieren is maar één dierenarts aanwezig.

'Een goede controle is zo ondoenlijk. Ook blijft onduidelijk wie verantwoordelijk is voor toezicht en uitvoer van het protocol en blijkt het moeilijk om duidelijk vast te leggen wat er bijvoorbeeld onder 'mishandeling' wordt verstaan.'

Misstanden

Ondanks het protocol blijft het elk jaar mis gaan bij de paardenmarkten. Zo worden de dieren te veel blootgesteld aan stressvolle prikkels als harde muziek, kermislawaai en hordes luidruchtige mensen.

'Daarnaast staan de paarden vaak langdurig zonder eten en drinken, dicht op elkaar gepakt en op een ongeschikte ondergrond waardoor de dieren zichzelf en elkaar gemakkelijk verwonden.'

Besmettelijke ziekten

Zeker bij grotere paardenmarkten bestaat er een risico op het verspreiden van besmettelijke ziekten. Ook de manier waarop de handelaren, kopers en bezoekers met de dieren omgaan laat vaak te wensen over.

De Dierenbescherming ziet het liefst dat paardenmarkten op termijn helemaal verdwijnen. Daarnaast gaat de organisatie op zoek naar alternatieven voor het verhandelen van paarden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  12° / 8°
  70 %
 • Donderdag
  12° / 8°
  70 %
 • Vrijdag
  16° / 10°
  20 %
Meer weer