Duitse+hulp+bij+keuren+Fleckvieh%2Dkoeien
Nieuws
© onbekend

Duitse hulp bij keuren Fleckvieh-koeien

Nederlandse Fleckvieh-koeien worden volgens de internationale Fleckvieh-standaard op exterieur gekeurd. Hiervoor gaat Fleckviehstamboek Nederland samenwerken met het Zuchtverband Miesbach.

Deze organisatie levert de komende jaren ondersteuning voor het keuren van Nederlandse Fleckvieh koeien op basis van de Fleckscore.

Dat is de internationaal erkende basis om het exterieur van Fleckvieh-koeien te kunnen beoordelen. Door de Nederlandse Fleckvieh-koeien op deze basis te scoren, zijn ze te vergelijken met Fleckvieh-koeien in Duitsland, Oostenrijk of Tsjechië.

Duitse inspecteur

De samenwerking met ZV Miesbach betekent dat er een onafhankelijke Duitse inspecteur naar Nederland komt om de koeien te scoren. In Duitsland zijn de inspecteurs onderdeel van de overheid, om de onafhankelijkheid te garanderen.

Balthasar Biechl, de voorzitter van ZV Miesbach en Hans van Soest, voorzitter van het Fleckviehstamboek Nederland ondertekenden de overeenkomst in Zwillbrock, voorafgaand aan de eerste keuring bij familie Jansen te Aalten.

Fleckscore

Bernhard Luntz, hoofdinspecteur van het Duitse Fleckviehstamboek, gaf bij familie Jansen een presentatie over het internationaal ontwikkelde systeem 'Fleckscore'.

Hij gaf uitleg over hoe dit systeem is opgebouwd en hoe de verschillende uiterlijke kenmerken van een koe tot uiting komen in een totaalscore. Vervolgens werden enkele dieren van familie Jansen met deze methode gescoord, door inspecteur Hans Stadtler.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
Meer weer