Stichting voor aanpak chitwoodi opgericht

Vertegenwoordigers van de landelijke werkgroep chitwoodi, LTO Pootaardappelen en de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) hebben vorige week besloten om de Stichting PVM (Pootgoed- versterkingsmaatregelen) op te richten.

Stichting+voor+aanpak+chitwoodi+opgericht
© Nieuwe Oogst

Dat gebeurt op advies van de NAK, NVWA en Wageningen UR. Doel is de problematiek in de pootgoedteelt met betrekking tot M. chitwoodi en M. fallax aan te pakken.

Vrijstelling

Het bestuur van de nieuwe stichting komt meteen met een adviesvraag over perceelsbemonstering als basis voor een nieuwe aanpak. Het is de bedoeling om door bemonstering van percelen vrijstelling te verkrijgen voor partijbemonstering.

Voor pootgoedtelers in 'aangewezen gebieden' is dat van belang, omdat zij dan voorafgaand aan de teelt weten waar ze aan toe zijn. Tot nu toe bemonsterde de NAK in de betreffende gebieden na de teelt en voor de afzet.

Systematiek uitwerken

Stichting PVM gaat een systematiek uitwerken voor een vrijverklaring van percelen voor de teelt van pootgoed. Dat is van meerwaarde voor zowel teelt binnen als buiten aangewezen gebieden.

Na een vrijverklaring zal NAK afzien van een partijcontrole ook als in de buurt wel een besmetting is gevonden.

Perceelsbemonstering

Perceelsbemonstering zowel binnen als buiten de aangewezen gebieden zal veel informatie opleveren over de verspreiding van chitwoodi en fallax. Als door de jaren heen uit die monitoring blijkt dat de verspreiding afneemt, kan dat gevolgen hebben voor de status van de quarantaineorganismen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  18° / 12°
  70 %
 • Zaterdag
  18° / 13°
  60 %
 • Zondag
  19° / 12°
  75 %
Meer weer