Eerste perceel Bodem Resetten Breezand

Agrifirm Plant heeft in samenwerking met Thatchtec BV het eerste praktijkperceel met Bodem Resetten aangelegd in de bollenteelt in Breezand.

Eerste+perceel+Bodem+Resetten+Breezand
© Agrifirm Plant

Doel is het perceel, dat besmet is met voor de bollenteelt schadelijke aaltjes, weer vrij te krijgen van deze aaltjes.

Afgelopen week 'resette' Agrifirm Plant en Thatchtec de bodem bij een bollenteler in Noord-Holland. De bodem werd daar op een biologische wijze ontsmet met behulp van Herbie.

Mestinjecteur

De vloeibare Herbie-producten werden met een mestinjecteur ingebracht. Daarna is de bodem afgedekt met folie, waardoor door de afbraak van de Herbie, zuurstofloosheid ontstaan. Bij deze zuurstofloze afbraak ontstaan vetzuren die de aaltjes doden.

Over drie weken wordt het perceel opnieuw officieel bemonsterd op de aanwezigheid van schadelijke aaltjes. Indien het aaltjesvrij is, kan het perceel weer vrijgegeven worden voor de bollenteelt.

Grondontsmetting

Een verbeterde versie van anaerobe grondontsmetting is ontwikkeld door Thatchtec BV samen met Wageningen UR. Hierbij wordt het middel Herbie, een gemakkelijk afbreekbaar eiwit met een constante en bekende kwaliteit, ingewerkt in de bodem.

Dit middel is afkomstig van plantaardige reststromen uit de agro-industrie en is zowel beschikbaar in korrel- als in vloeibare vorm. De bodem wordt vervolgens gedurende twee tot drie weken afgedekt.

Glastuinbouw

Deze methode, bekend als Bodem Resetten, wordt al wel toegepast in de glastuinbouw maar toepassing in de vollegrond, zoals in de bloembollenteelt, akkerbouw en vollegrondsgroenten, is nieuw.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer