Vakanties voorbij

Vakanties+voorbij
© ZLTO

De zomervakanties zitten erop. Voorbij is de tijd van luieren en hangen, van even niets doen en bijtanken. En dat was nodig.
Drie weken was ik boer, gastheer en vader en kon ik genieten van de gewone alledaagse dingen thuis, in de keuken, de gesprekjes met de kinderen, het werk in de stal, op de trekker en op ons boerderijterras.
Fris en geïnspireerd begin ik aan het nieuwe winterseizoen, met in november een aantal bestuurswisselingen, inleidingen voor afdelingen en regio’s, vergaderen in Den Haag en Nijkerk en uiteraard met de medewerkers en de medebestuurders de ZLTO op de kaart zetten en houden.
We staan voor stevige uitdagingen. In veel sectoren is het erop of eronder. De prijzen zijn slecht en de kosten lopen door. Dat houdt geen ondernemer lang vol. Het knijpt in de varkenshouderij, in de glastuinbouw waar velen op het randje leven en ook bij enkele melkveehouders tikken de superheffing en lage melkprijs door.
Moeten we op 7 september massaal aanwezig zijn en door de straten van Brussel onze eisen voor een betere toekomst laten weerklinken? Moeten we staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) een pakket met eisen voorleggen? Of moeten we naar de hoofdkantoren van de supermarkten en verwerkers van onze producten? Waar moeten we zijn om te knokken voor een betere inkomenspositie voor alle boeren en tuinders in Nederland?
Het is een complex vraagstuk dat geen simpele antwoorden kent. Vroeger konden we met een paar eisen naar Brussel en kregen we wat we wilden hebben. Die tijd is voorbij. We hebben andere strategieën nodig en andere eisen om onze kinderen en kleinkinderen een volhoudbaar perspectief te bieden. Dit najaar zijn er voldoende momenten dat we elkaar kunnen spreken en het erover kunnen hebben.

Hans Huijbers

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer