'Beurspaniek drukt grondstofprijzen'

De graannoteringen stonden deze week fors onder druk als gevolg van de beurspaniek in China en andere internationale markten. Dat meldt landbouwcoöperatie Agrifirm in haar nieuwsbrief.

%27Beurspaniek+drukt+grondstofprijzen%27
© Nieuwe Oogst

'De vertraging van de Chinese economie is meer en meer zorgwekkend en creëert een paniekgolf onder de beleggers. De vrees dat ook de wereldeconomie hierdoor vertraagt, is alom aanwezig en dit zette de financiële markten onder druk', stelt Agrifirm.

De paniek op de internationale financiële markten laat ook de grondstoffenmarkt niet onberoerd. Een lagere economische groei betekent immers een kleinere vraag naar (agrarische) grondstoffen en dus lagere prijzen.

Chicago en Parijs

Volgens Agrifirm stonden de graannoteringen deze week dan ook fors onder druk op de termijnmarkten van Chicago en Parijs. Het lijkt erop dat hier voorlopig geen verandering in komt.

Verreweg het grootste deel van de gerst- en tarweoogst op het noordelijk halfrond is achter de rug. De opbrengsten zijn prima, de exportvraag is afgenomen, er is veel onzekerheid over de economische ontwikkelingen in de wereld en de olieprijzen zijn laag.

Geen wil tot verkoop

Op de fysieke markt is de daling van de graannoteringen wat minder groot dan op de termijnmarken omdat de wil bij de akkerbouwers om te verkopen voorlopig ontbreekt.

Op de fysieke markt daalden deze week de tarwe- en gerstnoteringen voor directe levering met respectievelijk 2 en 3 euro per ton, terwijl de beschikbaarheid van oude maïs (levering september) zeer krap is en 11 euro per ton in prijs steeg.

Voor de levering op termijn daalden de noteringen voor tarwe, gerst en maïs met respectievelijk 1, 5 en 3 euro per ton.

Klap voor sojateelt

De zorgen over de Chinese economie en de wereldeconomie hebben ook invloed op de sojamarkt. Twee weken geleden kreeg de sojamarkt met een verhoogde oogstprognose al een klap te verwerken waardoor de notering met ruim 10 procent zakte. Deze week is de prijs van sojabonen opnieuw fors gedaald door de zorgen over de wankelende Chinese economie.

De grote vraag is hoe de internationale vraag zich gaat ontwikkelen. Analisten houden serieus rekening met een verminderde vraag van China, verreweg de grootste soja-importeur van de wereld.

Raap

Op de fysieke markt daalden deze week voor directe levering de sojanoteringen met 5 euro per ton en daalden die van raap met 4 euro per ton. Voor de leveringen op termijn bleven zowel de sojanoteringen als de raapnoteringen gelijk, aldus Agrifirm.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer