Plan Rhoon: kansen en vragen

Rhoon - Het plan van Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) voor een alternatieve inrichting van het Buijtenland van Rhoon biedt kansen voor een landschap met hoogwaardige akkernatuur en goede kansen voor recreatie.

Dat schrijven Alterra en LEI in hun beoordelingsrapport ‘Naar Buijten!’ Dat is gemaakt op verzoek van provincie Zuid-Holland als onafhankelijke beoordeling van de potentie van het boerenvoorstel. Het plan roept ook vragen op.
Alterra heeft beoordeeld wat er nodig is voor de vereiste duurzame biodiversiteit in het gebied. Met de akkerranden, florarijke akkers en natte dooradering zoals het VNC-plan voorstelt valt een sterke verbetering van de biodiversiteit te verwachten, stelt Alterra.
Het is wel te verwachten dat de elf doelsoorten behaald worden, maar onzeker of deze zich op langere termijn kunnen handhaven. Voor de kans op natuurkwaliteit te vergroten geeft Alterra diverse adviezen, zoals een grotere nadruk op natuur voor het zuidelijk deel van het gebied. Ook helpen niet-kerende grondbewerking of ondiep ploegen van de akkerranden en biologisch beheer van tussenliggende akkers.
Verder missen Alterra en LEI een goede toelichting op de kostenraming. De vraag van provincie Zuid-Holland wat redelijke uitgaven zijn voor waardedaling van grond, aanleg, beheer en organisatiekosten kan daardoor niet worden beantwoord.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer