Animo voor PAS in Flevoland

Flevoland - In Flevoland zijn tot nu toe 34 meldingen binnengekomen voor bedrijfsontwikkeling door veehouderijen in het kader van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS). Over het aantal vergunningaanvragen kan provincie Flevoland nog niets zeggen.

Joost de la CourtOmdat de meldingen nog niet op de goede plek in het systeem terecht zijn gekomen, is niet te zeggen hoeveel meldingsruimte er nog over is binnen het segment prioritaire projecten, stelt woordvoerder Anneke Schäfer van de provincie. ‘Wel is te zeggen dat er op dit moment en voor de nabije toekomst nog genoeg ruimte is om een melding te doen of een vergunning aan te vragen.’
Bestuurder Piet van Blokland van LTO Noord Flevoland is niet ontevreden met de belangstelling van Flevolandse veehouders. ‘Er zijn altijd nog boeren die willen uitbreiden.’
Schäfer stelt vast dat de meldingsruimte in Natura 2000-gebied Rijntakken op is en in de Veluwe bijna. Dit geldt ook voor diverse andere gebieden. Daarom kan voor bedrijven die een uitbreiding willen met effect op deze gebieden geen melding meer worden gedaan.
Ondanks dat voor veehouders in Flevoland de ontwikkelingsruimte wordt verstrekt vanuit het segment ‘prioritaire ruimte’, betekent dit dat ook de Flevolandse bedrijven voor deze Natura 2000-gebieden alleen nog kunnen worden aangemeld als de uitbreiding beneden de 0,05 mol blijft. Anders zijn deze bedrijven aangewezen op een vergunningaanvraag. ‘Het systeem Aerius geeft dat aan’, verzekert Schäfer.

Onterecht

Een aantal Flevolandse meldingen is inmiddels als ‘onterecht’ gekwalificeerd. Dit betreft bijvoorbeeld meldingen waarvan de uitbreiding al voor 1 juli heeft plaatsgevonden. Deze uitbreidingen vallen onder het ‘interimbeleid’. Ondernemers van wie de melding wordt afgewezen, wordt gevraagd de melding in te trekken. Dat voorkomt dat onnodig veel ontwikkelingsruimte wordt geclaimd.
Alle vergunningaanvragen worden nu nog beoordeeld op basis van de beschikbare ontwikkelingsruimte in segment 2 voor vergunningaanvragen. Een herverdeling over de segmenten ‘prioritair’ (voor bedrijven in Flevoland) en segment 2 (voor bedrijven in Gelderland, Overijssel en Friesland) vindt later plaats, verwacht LTO Noord Flevoland.
‘Medio november 2015 moet er duidelijkheid komen over de verdere ontwikkelingsruimte voor Flevoland. Dan kunnen we ook inschatten of er een herverdeling van de ontwikkelingsruimte over de onderscheiden lokale zones moet komen’, zegt beleidsadviseur Ard Mooij van LTO Noord.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer